fallback


Нестандартно предложение за Паметника на Съветската армия: Той да бъде затворен в зелен саркофаг.

Проектът е предложение на Борислав Игнатов от камарата на архитектите. Столичната община засега отказва коментар по темата.

Паметникът е построен през 1954 г. и символизира признателността на българския народ към Съветската армия, точно 10 години след деветосептемврийския преврат от 1944. Днес обаче този паметник предизвиква множество разгорещени спорове.

Едната страна на спора иска паметникът да се запази, а другата половина - да се разруши. За да са доволни всички, архитект Игнатов има друга идея.

"Да се изгради около настоящия паметник един саркофаг, който да го запази изцяло вътре и да му осигури една музейна среда. Като същевременно над този саркофаг предлагам да се изгради изкуствен хълм, по подобие на Монтмартр, и други такива панорамни площадки", сподели той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

378

българин

преди 4 години

Идеята да го върнем на руското посолство е идеална-пак ще си е в София,само,че в посолството на Русия.Това ако не е соломоновско решение-здраве му кажи!Който иска да се кланя - да ходи в посолството.Няма да го рисуват,защото посолството се охранява.Няма и да има разходи по почистването му!Подкрепям изцяло идеята.

377

свобода на словото

преди 4 години

Защо триете нормалните коментари? Бях написал,че щом не харесвате паметника, може спокойно да бъде преместен в Руското посолство или върнат в Русия. Там ще си го харесат. Защо трябва да се огражда,центърът на София да заприлича на гробница,а тая ,,идея" със саркофага ще глътне отново пари като некачествените ремонти и сигурно ще се постави накриво и пак ремонтира.

376

Анонимен

преди 4 години

Разбира се, че трябва да се смени и името Александър Невски. Св. Никола Софийски ми е по-близък.

fallback