Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Искам да спра презастрояването в столицата и ще продължа с ангажимента си да променям града в диалог с гражданите. Това каза кметът на София Йораднка Фандъкова по време на редовно заседание на Столичния общински съвет във връзка с протеста срещу презастрояването на столицата, предава Агенция Фокус.

Днес няколко граждански групи се обединиха за протест пред Столична община. Те искат да се спре презастрояването в кварталите Дианабад, Лозенец, Изток, Манастирски лицади, Младост, Мусагеница, Овча Купел и Симеоново.

Според Фандъкова, презастрояването е един от най-големите проблеми на София и когато се говори за него е важно да се забрави популизма, защото "конкретните управленски решения изискват почтеност и да се обяснява на хората това, което е възможно".

Още по темата

"Това беше ангажимент, работим за промяната по най-добрия начин с включване на всички заинтересовани страни, с всички граждани, с издаването на споделена визия, защото всичко това утре гражданите трябва да го плащат", изтъкна кметът.

По думите й тя има контакт и работи активно с всички граждански сдружения и комитети.

"Имах среща и вчера с граждани от кв. "Гоце Делчев". Аз не съм човек на приказките, но съм доказала, че съм човек на диалога и на действието и на реализма. Знам, че популизмът изкушава, много е лесно просто да кажа "спираме застрояването". Аз искам да го спра", обясни Фандъкова и сподели, че самата тя живее в такъв квартал и изпитва цялото неудобство на гърба си.

"Но ако ние само това го кажем, ние ще излъжем хората, ние трябва да кажем как го правим това", разясни тя.

Относно новият устройствен план на Борисова градина, Фандъкова каза, че вече е възложила на зам.-кмета на общината да работи за създаването на сериозен правен анализ за всички казуси в градионата, заедно с предложенията за решения - как да бъдат решени, за да не се товарят софиянци с десетки милиони.

"Важно е да има подобен устройствен план. Важно е той да изпълните целите си, а именно да запази териториите на Борисовата градина, която всички обичае и да не позволи ново строителство", обясни тя.

Тя припомни, че вече е върнала първоначалния план, точно защото не е изпълнявал тези изисквания.

"Аз смятам, че не е необходимо да се изграждат допълнителни сгради, а в рамките на съществуващите да се преосмислят някои дейности. Като например категорично махане на автокъщата в градината", разказа кметицата и отбеляза, че всички дейности в градинката ще се извършват без разширяване на строителството.

Накрая Фанкъкова благодари на общинсксите съветници, че са се съгласили да се направи подробен устройствен план и добави, че една от целите ще бъде да се възстанови къпалнята, но "това за да стане трябва да се защити и съсобствениците да знаят, че нищо друго не може да с строи там".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар