Архив: Булфото

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви категорично, че ангажиментът й е да запази Борисовата градина такава, каквато са ни я оставили.

По думите й това лято ще бъде много работно и интензивно. "Грижата и инвестициите, които правим през всичките тези години в паркове и градини, показват ясно моето отношения и политиките ни към тях – възстановяване и строителство на нови паркове. Само преди няколко години никой не искаше да ходи на зелените площи, защото те не се косяха. Днес парковете са пълни с хора и деца. В събота и неделя почти няма място в тях“, обясни столичният кмет по bTV.

Получихме за управление Борисовата градина от държавата. Започнахме да инвестираме в нея – осветление, видеонаблюдение, алеи. Неотдавна беше възстановен и Розариума, поясни тя.

Именно затова ние поискахме да бъде изработен подробен устройствен план с цел да запазим територията и да не се допуска ново строителство, уточни кметът.

Попитана защо е върнала отново за преразглеждане и ново обществено обсъждане устройствения план, тя отговори: "В него има някой виждания - възстановяване на Климатичното училище, което го няма в момента. Според мен това не е необходимо, тази територия трябва да остане за парка. Те поискаха преместване на игрищата на Спортна София и конната база, това също не е необходимо“.

"Моят подход и ангажиментът, който съм поела, е да запазим историческите ценности на нашия град. Между 1997 година и 2005 година части от Борисовата градина или са били продадени, или са включвани в търговски дружества. В дейността на тези дружества се споменава хотелиерство и строителство. Опитвано е много пъти в Борисова градина да се строят хотели, затова искаме подробен устройствен план, за да избегнем подобно строителство", категорична е Фандъкова.

Тя призна, че не е лесно да се направи частната собственост общинска.

"Това е битка. Ние ще я водим. За 4 обекта се работи да се възвърнат на общината и да не се отдават отново под наем. Вярвам и ще работя за това да си върнем тези пространства", каза още тя.

За проекта, тя обясни, че той се обсъжда публично. "Всеки може да прави предложения, които ще се гласуват от общинските съветници", добави Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase