Снимка: Илиан Антонов

Общ преглед
Опасно кръстовище в центъра на София - без пешеходна пътека, без светофар. Ежедневно бул. "Дондуков" при пресечката с ул. "Малкара" пресичат стотици пешеходци, което застрашава живота и здравето им. За това алармира  нашият читател Илиан Антонов.

"Обръщам се към Вас, след като многократно получавах един и същ отрицателен отговор от Столична община. Темата е "Опасно кръстовище", на което трябва да се постави пешеходна пътека", пише той в писмо, изпратено до редакцията на Dnes.bg.

"Разстоянието между двата светофара, които могат да се използват в района - на ул. "Злетово" и на ул. "Бяло море", е 310 метра. Първият е на практика, неизползван от пешеходците, тъй като се намира в зона, където почти няма жилищни сгради. Освен това той води до частен платен паркинг. Хората минават през него, със собствениците няма проблем към момента, но все пак говорим за частна зона", разказва той.

По думите му на кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Малкара" пресича целия квартал. Случва се дори автомобили да спират, за да изчакат преминаващите, което създава още по-голяма предпоставка за ПТП.

Но преди да потърси помощта на редакцията ни Антонов се опитва да потърси съдействие от своята община.

Първият сигнал към кмета на район "Оборище" подава преди година и половина и иска в района да бъде поставена  хоризонтална маркировка за пешеходна пътека тип “Зебра". Оттам прехвърлят писмото към "Комисията по транспорт и туризъм" на СО. Всеки поотделно - и общината, и Антонов, правят преброяване на пътникопотока в района.

По данните на нашия читател над 100 души пресичат на въпросното кръстовище всеки час в работните дни.

Следва кореспонденция, която обаче остава без резултат, и в крайна сметка искането е отхвърлено с мотив, че участъкът не отговаря на условията за поставяне на маркировка (чл.24, ал. 2 и 3 от Наредба 2 от 17 януари 2001 г. на МРРБ, МВР и МТИТС).

Като доказателство читателят ни изпраща 5 снимки от района, документите, които е входирал в Столична община, както и кореспонденцията, "която съм провел безрезултатно до момента със СО".

"Бих искал да ви помоля за съдействие. Все още нямам отговор на последната молба за копие от протокола с преброяването на пътникопотока. Моля също за съдействие относно поставянето на пешеходна маркировка в описания район", обобщава нашият читател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase