Снимка: pixaBay
fallback

Мъж почина на прага на столична болница, едва изписан от лечебното заведение. Свидетели на инцидента твърдят, че никой от болницата не се е притекъл на помощ на умиращия.

Имат ли медицинските служители имат право да напускат работното си място, за да се отзоват на помощ извън болницата?

"Всяка болница има задължението да изготви вътрешен правилник, според който се забранява напускането на работното място. И законът, и този правилник защитават единствено правата на пациентите“, коментира проф. Милан Миланов пред bTV.

Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова, в наказателния кодекс е предвидено наказание за лекари, които не са се отзовали при повикване на тежко болен пациент или родилка, освен ако няма извинителни причини.

Oще по темата

Тя наблегна на "извинителните причини".

"Ако лекарят е задържан в операционната с пациент, ние не можем да го държим отговорен.“

Тя допълва обаче, че има и други не толкова извинителни причини, поради които медицинските лица могат да не бъдат на работното си място.

Проф. Милан Миланов обясни, че при спешна ситуация, дори лекар да е наблизо, той няма право да действа, защото може повече да навреди, отколкото да помогне. При подобни инциденти се прави обаждане на телефон 112 и се чака.

Шаркова даде пример със САЩ, където по закон хората, помогнали извън лечебно заведение при спешен случай, имат имунитет срещу съдебно преследване.

Колкото до мястото на инцидента, професорът коментира, че е без значение мястото и законът не може да обхване всеки прецедент.

У нас има неразбиране и превратно тълкуване на закона, смята адвокат Шаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

ИииИ

преди 5 години

Сега всяка бошница има спешен кабинет и носилки. Спокойно са можели да приберат човека, а след лато е бил и пациент. Лекуващите лекари трябва да се съдят за този случай

37

Анонимен

преди 5 години

Неее аз съм виновен.естествено че няма да има виновни.

36

321

преди 5 години

Аз не мога да разбера. При произшествие на улица, в градски транспорт, самолет се пита "има ли лекар?" и ако има поема нещата в свои ръце. Дали пък не застрашават пострадалите? Този пишман професор си противоречи

fallback