Снимка: архив, Булфото
fallback

Пациент почина веднага след като е бил изписан от столичната "Пета градска болница". За това съобщава свидетел на трагедията Пламен Стойков на страницата си във Facebook.


На метри от входа на лечебното заведение 71-годишният току що изписан мъж се свлича. От болницата обаче не откликват на виковете за помощ.

Въпреки, че в нея има спешен кабинет, по думите на директора, лекарите не знаели, че пред лечебното заведение има човек, който се нуждае от помощ.

И така Пламен бил принуден да звънне на тел. 112, съобщава Bulgaria ON AIR. Когато дошла линейката обаче вече било късно. 71-годишният бил починал. Причините за смъртта все още не са ясни. В болницата вече е започнала проверка по случая.

Пламен Стойков подробно описа случилото се в социалните мрежи. Предостяваме ви текста без редакторска намеса: "Днес 24.04.2019 в София отидох да помогна на приятел да вземе вуйчо си от 5та градска изписан здрав...болният в момента който излезе предболницата рухна на земята и почна да стене. 30 мин съм се молил някой да излезе да го види защото видимо не е добре. след това се обадих на 112, които дойдоха след още 30 мин. Като лицето от 112 ме пита за адреса на 5та градска в София (представете си го) забелязах че виталния статус на човека бързо спада, отново никаква помощ от болницата която го е изписала здрав. Линейката дойде и се оказа че има вода в белия дроб. Почина 2 мин.по-късно на улицата като куче пред болницата. Междувременно една жена излезе от болницата докато още човека беше жив и каза че се преструвал и нищо му нямало, друга излезе да го разпитва за социалния му статус и дали е осигурен, никой не му помогна. Мола да се даде гласност и да се сезира, който трябва за това безхаберие".

От Спешна помощ обясниха, че когато екипът е отишъл на място, мъжът вече е бил издъхнал, пише "24 часа". "Сигналът за инцидента е подаден в 11.54 часа, но тогава няма свободен екип. В 12.13 часа наш екип тръгва и за 13 минути е на място. Лекарите от Спешна помощ са предприели реанимационни действия, включително и пациентът е бил интубиран, но без резултат", обясниха от Бърза помощ.

Директорът на Пета градска болница д-р Борил Петров е запознат със случай и е разпоредил проверка.
По думите му, пациентът е бил за четвърти път на лечение в болницата от началото на годината. "Става въпрос за мъж на 71-72 години. За първи път го приемаме на 25 февруари, след това на 5 март, след това на 2 април и на 18 април. Той е бил с множество заболявания и днес е бил изписан в добро общо състояние. Внезапно му прилошава на излизане от болницата. Тепърва ще се установи причината за смъртта. Може да се касае и за внезапна смърт. Към момента това е информацията. Пак ще кажа, че съм разпоредил проверка, за да се изясни всичко по случая", каза още д-р Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

215

Анонимен

преди 4 години

За онези, които пишат, че просто е трябвало на ръце да внесат болния в болницата. Понякога преместването на човек в кризисно състояние може да бъде фатално. Просто е желателно да не бъде местен, и то от хора, които не могат да преценят как да го направят.Пък и десет метра едва ли ще накарат медиците да си сменят поведението. Много тъжна история. Съболезнования на близките.

214

До Сандо номер 1

преди 5 години

Как мога да търпиш цял час да гледаш умиращия човекАз на твое място на ръце щях да го внеса в болницата за това времеЗа крака да го влачех, пак щях да го внеса вътреАма не. Станахме не хора, а фотографи. Снимаме с телефони при критични ситуации, вместо да помогнемКакто преди време в Южния парк една майка беше снимала детенцето си, пострадало при злополука /блъснато от колело/,вместо да му помогнеДнес Фейсбук ни е и баща и майка, и лекар и учител. Само дето бебета не може да ни прави

213

SILANCE

преди 5 години

До ЛекарДемотивацията и форматирането,благодарение на касовиците е просто повсеместна. Научих,че в същата болница е назначена като някакъв вид директор една "д-р" с диплома от ... Бургаски свободен университет от 2001 г.. А преди около три години се наложи да ходя за лежащо болен и ме порази пустата сграда. Беше преди приключване на сутрешната смяна,но не се мяркаха пациенти, а персонал имаше инцидентно. Прекарах там два часа и си тръгнах с облекчение от тази сграда-паметник...

fallback