Снимка: ВМА

Кракът на 30-годишен пациент с Бехтерев беше спасен след уникална за България 3D операция, извършена от ортопедите на ВМА.

4-часовата интервенция е извършена от проф. д-р Неделчо Цачев, ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология, и екипа му.

В крака му бил поставен имплант от ново поколение, който компенсира скъсяването на крайника.

Над 4 месеца е продължила подготовката на екипа за първата подобна операция у нас, разкри проф. Цачев. Заради болестта на Бехтерeв, която е хронично артрозно заболяване, пациентът е „отключил” рядката диагноза ацетабуларен тунелен синдром. При нея, заради увреждането на костта, бедрената глава и шийка буквално навлизат в таза, обяснява ортопедът.

„Кракът се скъсява с няколко сантиметра, движенията силно се ограничават и са много болезнени”, допълва проф. Цачев.

На пациента не може да се постави класически имплант заради уврежданията вследствие на болестта на Бехтерев.

„Освен това, ако използваме т.нар. циментна става, тя предполага ревизиране след средно 10 години, което не е приемливо при толкова млад пациент”, обяснява професорът. Затова се свързва с колегата си д-р Владислав Райков – ортопед с тясна специалност по 3D предоперативно планиране, защитил докторантура в Швейцария.

„Благодарение на резултатите от скенер, той изработи компютърен модел на костта, който да ни позволи да преценим как най-точно да разположим импланта, за да е успешна реконструкцията”, разказва проф. Цачев.

Виртуалната операция е осъществена успешно на практика от ортопедите на ВМА.

„За 4 часа успяхме да запълним „издълбаното” дъно на ацетабулума с кост на пациента, да позиционираме ставата добре и да компенсираме скъсяването на крака”, разкрива подробности от интервенцията травматологът. „За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно – това е хубавото”, оптимист е проф. Цачев.

Коментари Напиши коментар

7

Рени Вълева

преди 4 седмици

Изключителни професионалисти! Ще бъда вечно благодарна на проф. Цачев и колегите му ! Да са живи и здрави !

6

Анонимен

преди 1 месец

Грехота е през два дена да се прави реклама на ВМА в тоя сайт. Направо си е грехота!
Толкова е очеизвадно вече, че е най-обикновена реклама, че няма накъде повече! Всекидневно в България се правят страхотни операции от страхотни професионалисти, а за тях никой нищо не казва. Във ВМА си играят със здравето на хората, защото знаят, че болницата си има връзки с правителството и никой няма да им държи сметка дори и да осакатят или убият някой с нехайството си.

5

Анонимен

преди 1 месец

"Господине,защо не идете да ви оперират инженери. За разлика от тях лекарите са намерили начин да използват иначе кухите им открития. А мнението ви за ВМА е мнение на кухоглавец."

Ами те инженерите по-добре ще се справят от кaсапите във ВМА конкретно. А сега ми кажи, че си доктор и автоматично ще докажеш на хората, че докторите в България са супер пpоcти.