fallback

Oт години наред кучешките градинки в София са изключително малко. Затова и собствениците на кучета настояват за подобни заграждения, където свободно да разхождат питомците си.

Причината е, че често в столичните паркове се стига до скандали между стопаните и разхождащите се хора. Освен това зачестяват и сигналите за разпръскване на отрова, на която стават жертва именно домашните любимци. Затова Община "Средец" и доброволци започнаха инициатива за възстановяване на старата площадка за кучета в Княжеската градина.

Габриела Пападопова от Сдружение "На ти с природата" е един от организаторите на инициативата за възстановяване на кучешката градинка.

"Идеята се зароди в сдружението заради това, че в София не са много пространствата, където кучкарите да общуват пълноценно. Надяваме се да създадем култура на общуване и с останалите граждани. Проектът "На ти с кучето" е по програма "Европа 2019" на Столичната община. Реализираме го заедно с район "Средец" и Седмо училище", посочи Пападопова.

"Тук всичко бе една голяма кална локва. Проведохме анкета с кучкарите и те заявиха, че искат настилката да бъде от камъчета, а не от дървен материал. Когато площадката е създадена, е била разделена на две - за големи и малки кучета. Поради тази причина помолихме "Паркове и градини" да възстанови заграждението, както и уредите за игра на кучетата", обясни Пападопова в "България сутрин".

Тя допълни, че освен възстановяването на градинката, сдружението ще организира и редица семинари, свързани с отглеждането на кучета. Те ще започнат в края на април и ще продължат до септември.

"На тези семинари ще идват специалисти-лектори, които ще обучават кучкарите какво е най-добро за техния домашен любимец. Първият семинар е с ветеринарен лекар и е на 21 април", допълни Пападопова пред Bulgaria ON AIR.

"Проект "НА ТИ С КУЧЕТО“ – ПО ЕВРОПЕЙСКИ МОДЕЛ" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от сдружение "На ти с природата", в партньорство с район "Средец" и 7-мо СУ "Свети Седмочисленици".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Старата школа

преди 5 години

Учете се от турците на отношение към животните. Вижте видеа от там и ще ви стане ясно. Колкото до това да не се хранят кучетата - пълни глупости. Ако не ги храниш, ще са гладни, зли и хапещи. След като Общината е допуснала да има улични кучета, трябва някой да се грижи за тях, за да не стават агресивни. Сега ще ми нацъкате минуси, но от отношението към животните, деата и възрастните се съди за народа в една държава.

12

До 11

преди 5 години

Няма забрана да се разхождат кучета във всички паркове извън часовия диапазон 09:00-18:00 часа. С заповед на районния кмет в този парк има три алеи за разходка на кучета, т.е. без часова забрана.

11

Анонимен

преди 5 години

В парка продължават да си тичат кучетата на воля, на глутници в почивните дни, пуснати от каишката. И общинари и полиция се правят на слепи и глухи. Много пари могат да изкарат от глоби, но си затварят очите пред тези нарушения. Явно няма желание и воля.

fallback