Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Колко пари харчим за парно и отговарят ли те на реалното ни потребление? Проф. Никола Калоянов, който е ръководител на ''Центъра за енергийни анализи'' към Техническия университет в София, се съгласи, че има съмнения за далавери и наслояване на чувство за безнаказаност.

Той обаче подчерта пред Bulgaria ON AIR, че Законът за регулиране на топлоотпускането се спазва перфектно. И отчете, че тази година сме потребили по-малко топлина, но ще заплатим повече заради повишената цена.
Oще по темата


"Трябва да очакваме повишение, защото има реални основания за това. Има топломери. Няма как да се допусне грешка, защото има уреди на изходите на "Топлофикация" и на входа на всяка сграда", обясни проф. Калоянов в "България сутрин".

"Тазгодишният февруари е с около градус по-топъл от миналогодишния. Имаме цели 9 дни, които са били по-топли от обичайното", подчерта синоптикът на Bulgaria ON AIR Симеон Матев.

"Едно е "Младост", друго е центърът на града. На този градус разлика съответства намаление на потреблението с около 8-8,5%", коментира още проф. Калоянов.

По думите му имаме право да потърси доказателства и да оспорим сметката си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

До 46 Въпрос

преди 5 години

На радиаторите нямаш топломери.Иначе на радиаторите имаш измерители, по чиито показания се изчисляват сумите за изравнителните сметки по методика прилагана от фирмата избрана от вас за дялово разпределение. Методиката също трябва да е одобрена от вас. Най-грубо по тези показания се определя относителния дял на твоето потребление в общото потребление измерено с такива уреди, но това не е цялото потребление в сградата.

44

Въпрос

преди 5 години

Някой разбирач, може ли да напише как се определя сметката за парно на базата на топломерите на радиаторите?

43

Реалист

преди 5 години

Плаща се според цената одобрен от КЕВР и потреблението измерено в абонатната, а не според заплатите на работещите в Топлофикация, както си въобразяват някои. Второ, във сграда, в която има работещо парно, в помещения с неработещи радиаотори, температурите рядко падат под 19 градуса, а под 17 градуса на практика никога не падат, освен ако дограмата не духа отвсякъде. Все пак в помещение с температура под 19 градуса, не се вирее съвсем нормално.

fallback