Снимка: Комисия за защита на потребителите
fallback

Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика на агенция за недвижими имоти. След спечелен колективен иск в съда друга агенция за имоти премахна неравноправни клаузи от общите си условия. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов по "Дарик" радио.

Oще по темата
 

"Неравноправните клаузи въвеждат необосновано високи или изобщо без основание неустойки за насрещната страна по един такъв договор", обясни Маргаритов. Например, предвижда се неустойка за клиента при просрочие на задължение по договора, а няма аналогична такава за търговеца, когато той не изпълни свой ангажимент в срок. "Или т.нар. арбитражни клаузи. Т.е. изключва се възможността даден спор да бъде решен от съда, а се препраща към определени арбитражни съдилища – нещо, което и на законово ниво получи своето решение. Така че, тук и съдът потвърждава неща, които трябва да бъдат прилагани стриктно", добави председателят на КЗП.

Маргаритов даде пример и за нелоялна практика на агенция за недвижими имоти, забранена със заповед, потвърдена от ВАС. "Агенцията изискваше заплащане на сума по протокол, съставен между потребител и агенция за недвижими имоти, дори не ставаше въпрос и за договор. Според този протокол, ако впоследствие си купите даден имот, без съдействието на тази агенция, ѝ дължите комисионна – нещо, което според мен е чисто плащане без основание", коментира председателят на КЗП.

"Това са няколко случая, в които съдът разумно е преценил, че не бива потребителите да бъдат натоварвани със задължения, които не им се следват, особено като се има предвид, че тези задължения имат понякога и съществени финансови измерения", обобщи Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 5 години

Истински брокери има в САЩ, където минават курсове и полагат изпити. Трябва да знаят какво правят и да са наясно със законовата уредба на дадения град/щат/държава. Тук са пълна поорнография - само гледат как да сгънат едни пари, Навремето като продавахме панелка, взеха да ни убеждават че видиш ли последните два входа се улягат и блокът е пред падане- "Продавайте на каквато и да е цена"

44

Наглеци мръсни

преди 5 години

Брокерите са долно племе. През живота си досега успях да продам изгодно 3 имота без брокер, макар всеки път да ме налазваха и да искат да се облажат от евентуална сделка. Няма никаква нужда от тях. Пускайте си обява само за директен купувач, подготвяте си сами документите или с доверен адовкат и отивате при нотариус. ДГД брокерите.

43

Отработен номер

преди 5 години

Имайте предвид, че ако брокер ви е впримчил чрез договор да отдавате под наем само чрез него и все не ви намира наемател, това той го прави с цел.Ще започне да ви убеждава, че пазарът на наемодателите е преситен и няма смисъл да губите месеци, не знаейки дали изобщо ще намерите наемател. Започва да ви увещава да си продадете имота. Така той ще вземе много по-голяма комисиона - по 3% и от вас, и от купувача! Общо 6% от цената на имота!Затова отказвайте твърдо, докато изтече срокът на договора.

fallback