fallback

София расте, но не старее. Но и се задъхва! Вече идва ред на въпроса - докъде е възможно да се разпрострат границите на столицата ни. Строителството на нови жилища в южните части и около т.нар. Витошка яка не стихва. Именно там са концентрирани и множество бизнес сгради, съобщава Bulgaria ON AIR.

На този фон общината работи усилено върху изработването на "визия за София" за 2050 г.

Районът, в който хората избират да живеят много често зависи от това до колко има удобен транспорт в квартала.

"Това, което пък привлича гражданиткъм южните квартали на столицата, е може би възможността за автомобил, тъй като в центъра проблемът с паркирането е голям", коментира в студиото на "България сутрин" директорът на "Софпроект" арх. Любомир Георгиев.

По думите му, изчисленията сочат, че в определени квартали, които са доста атрактивни, какъвто е например "Манастирски ливади", би следвало да има много повече площ, отколкото живущи. Т.е. има свободни апартаменти. А това означава, че или много от хората не са се регистрирали, или наистина тенденцията е такава.

"Инфраструктурата е на ръба, дори е крайно недостатъчна. Непосилно е за столицата ни да обслужи население на двойно по-голяма площ. В момента има тенденция на разширяване на града на юг по хълмовете към Бистрица, което обаче не е устойчива тенденция, тъй като те няма как да бъдат обслужени", коментира още арх. Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

Майор Векилски

преди 5 години

До 21 А за Васил Найденов какво ще кажеш!?Той е родом от София

103

Анонимен

преди 5 години

Конституцията е подчинена *** Времето, а не то на нея. Промени в Конституциятазреят. 6

102

дърт

преди 5 години

Бум на ново строителство и на празни жилища - нови и стари!

fallback