"Добрата дума лекува" - с този апел Лекарският съюз се обръща към всички нас, които си позволяваме грубо отношение към хората в бели престилки. От началото на годината случаите на вербална агресия към медици са 114, а на физическа 8.

Още по темата

От друга страна, лекари помагат за източване на социалната система чрез издаване на фалшиви решения за инвалидни пенсии. Във Варна бяха заловени петима души от ТЕЛК, а акциите срещу медиците продължават.

Председателят на Българския лекарски съюз у нас коментира, че в момента, в който се докаже вината на обвинените за измами, те ще загубят лекарските си права.

"Лекарите не са изолирана част от обществото. Такива неща си позволяват всички. Обяснението е трудно. Невинаги сумите са големи, но нарушават закона, изкушени да получат повече доходи", коментира в "България сутрин" председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му преекспонирането на темата, преди лекарите да бъдат осъдени, създава у обществото негативно отношение към лекарското съсловие, което впоследствие се превръща в агресия от пациенти към медици.

Именно заради агресията Българският лекарски съюз започва кампанията "Добрата дума лекува".

"Ние искаме да се чува повече за добрите страни в системата, не само в здравеопазването, а и образованието и системата на сигурност, за да намалим усещането за напрежение", обясни д-р Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че целите на Лекарския съюз през тази година са да се формират политики на здравеопазването, да се участва в изработването на правилата за медицинска практика, да се проведат разговори за обеми и цени, както и да се подготви добър рамков договор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase