Снимка: Reuters
fallback

Столичната РЗИ съобщава за два случая на морбили. Касае се за майка на 19 г. и детето ѝ на 2 г. от кв. Христо Ботев в София, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Oще по темата
И майката и детето са хоспитализирани в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със заразени лица от района на Благоевград.

Освен този случай, РЗИ-Софийска област съобщава за 9-месечно бебе, от с. Костенец, с клинична картина на морбили, което също е настанено в Инфекциозна болница в София. Детето е пребивавало на същия адрес в кв. Христо Ботев.

И трите лица не са имунизирани. В момента здравните власти издирват контактни лица за по-нататъшно проследяване, отчитат от здравното министерство.

Към днешна дата Министерството на здравеопазването е информирано за общо 27 случая на лица с клинична картина на морбили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 години

"Причината за използването на модифицирани вируси на морбили при изследването е от съображения относно възможността на дивия тип вируси да причинят сериозни странични ефекти, както и техническите ограничения в производството на огромен брой вируси с висока чистота за клинична употреба, но също така и огромното вълнение и пламенна подкрепа, към онзи момент (1973 г.) за нововъзникващата химиотерапия, които забавиха проучването на алтернативните лечения на рака." Кармона Мота

17

Анонимен

преди 5 години

Мсаоуел и други през 2009г провеждат клинично изпитание на специално създадени онколитични щамове на вируса на морбили при лечение на рак. Въпреки, че вирусът, който са използвали, е бил тип ваксина, изследването се провежда чрез директно инжектиране на вируса в тумора. Те заключват че, "определени вирусни щамове, включително някои производни на жив вирус на морбили (MV-Edm), проявяват склонност преференциално да заразят, да се разпространят и да унищожат само ракови тъкани.

16

До 15

преди 5 години

Щом са го подготвяли за лъчетерапия тогава все още е нямало химиотерапия) и е било с диагноза злокачествен лимфом (Болестта на Ходжкин).

fallback