Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова се закани, че в момента, в който бъдат обнародвани поправките в Държавен вестник на Изборния кодекс, тя ще внесе жалба в Конституционния съд.

Още по темата

Според нея измененията отнемат права на избирателите.

"Това е грубо посегателство върху правата на българските граждани, отнемат им правото да гласуват за личности, което те поискаха на референдума през 2015 г., сега преференцията става безсмислена, това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева, защото 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи", скочи тя.

Късно снощи с гласовете на ГЕРБ и част от "Обединени патриоти" беше подкрепено предложението за промени в Изборния кодекс на ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа, което на практиката означава, че преференции няма да има.

Манолова атакува и отсъствието на електронното гласуване, което според нея оставя стотици хиляди българи без граница без възможност да дадат своя глас.

"Няма как да остана безразлична върху това посегателство, това е 13- ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема все повече права на избирателите", настоя омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase