Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова се закани, че в момента, в който бъдат обнародвани поправките в Държавен вестник на Изборния кодекс, тя ще внесе жалба в Конституционния съд.

Още по темата

Според нея измененията отнемат права на избирателите.

"Това е грубо посегателство върху правата на българските граждани, отнемат им правото да гласуват за личности, което те поискаха на референдума през 2015 г., сега преференцията става безсмислена, това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева, защото 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи", скочи тя.

Късно снощи с гласовете на ГЕРБ и част от "Обединени патриоти" беше подкрепено предложението за промени в Изборния кодекс на ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа, което на практиката означава, че преференции няма да има.

Манолова атакува и отсъствието на електронното гласуване, което според нея оставя стотици хиляди българи без граница без възможност да дадат своя глас.

"Няма как да остана безразлична върху това посегателство, това е 13- ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема все повече права на избирателите", настоя омбудсманът.

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 4 месеца

Сега като ви стане кметица, ще се озовете като Алиса в страната на чудесата. Дързост и красота - един безкраен сериал...

35

никола колев

преди 4 месеца

Аз подкрепям Луков марш единствената Българска организация

34

Права е гадта

преди 4 месеца

Особено бяха нарушени в Костинброд, където тази си съдра трътката да сипе лъжи в зеня за размисъл, противно на закона. И сега ми се прави на принципна..... Гнъс червена!