Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като от организацията "Спаси София" подадоха сигнал до Инспекцията по труда, защото шофьорите в столичния градски транспорт редовно работели извънредно, от Съюза на транспортните синдикати настояха, че не е редно да се създава напрежение, защото положението било съвсем различно.

Още по темата
В момента средната брутна работна заплата в "Столичен електротранспорт" ЕАД е 1538,66 лв. , а на водачите - 1780,50 лв.

При нормативно определено заплащане за нощен труд 0,25 лв/час чрез колективното трудово договаряне е постигнато- 1,48 лв; Надбавката за трудов стаж по Кодекса на труда е фиксирана на 0,6 на сто, а договореното е 1 на сто; договореният годишен отпуск е 21 дни и до 12 дни допълнителен, обясниха от синдиката.

Така че оттам уверяват, че не е достойно заради един с ударил се в дърво рейс да се вадят прибързани изводи за условията на труд на шофьорите и ватманите.

"Във всяко от дружествата има и действащи комитети по условията на труд , които се занимават конкретно с условията на труд и разглеждат случаи като въпроса с часовете извънреден труд", заявяват от синдикалистите.

Те уверяват, че ще продължат да се борят за по-високи заплати и за достойни условия на труд, но не "площадите и в кабинетите - ние сме в депата, в автобусите, по спирките - в дъжд, сняг и студ".

Те били извоювали и увеличение от 10% на заплатите на всички шофьори и ватмани от 1 февруари тази година.
Според цитирани от тях данни 80 на сто от автопарка е с нови екологични автобуси и модерни трамваи, снабдени с видеокамери, климатик, обезопасени кабини за водачите с паник бутони, а на почти всяка крайна спирка има изградени съвместно с общината тоалетни и сервизни помещения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase