Снимка: архив "Булфото"

Ръководството на СДВР ще пусне указания какво е каскада и къде не може да се кара скейтборд в София. Това се договориха на съвместно заседание общинските съветници от комисията по обществен ред и шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, съобщава "24 часа".

Още по темата

Причината за срещата са случаите на глобени скейтбордисти, защото карали бордове в градината пред НДК с мотив за нарушение на новата наредба за обществения ред.

“В наредбата има член, който забранява каскадите върху пейки, огради, бордове на фонтани и детски площадки. Никъде не е написано, че карането на скейтборд е забранено. Мисля, че текстът е напълно ясен”, обясни шефът на комисията по обществен ред Иван Илиев.

Шефът на СДВР отговори, че в текста има неясноти - посочени са “и други места”, които не са уточнени, а какво точно е каскада било въпрос на преценка. Хаджиев добави, че при подаден сигнал полицаите са длъжни да реагират. Основно сигналите подавали търговци от подлеза. Имало обаче и оплаквания за каране на бордове по “Витошка”, ул. “Раковски” и дори в “Младост”.

“Имат ли право в пешеходен подлез всеки ден по 20 човека да карат часове наред? Шумът е невъобразим, всички плочки са изпочупени, кошчетата - също”, оплака се Дафина Атанасова, представител на търговците от подлеза на НДК.

Общината е готова с 3 места за изграждане на скейт площадки - зад Паметника на Съветската армия, парка зад х-л “Хилтън” и в Северния парк.

Вече сме подали идеен проект за Княжевската градина, каза Делян Стефанов от “София скейт сити”.

Напролет общинарите и СДВР ще имат ново заседание, за да анализират дали указанията към полицаите са достатъчни за решаване на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase