Снимка: Reuters

Заради глобата от 77 млн. евро, която ЕК наложи на БЕХ, червената шефка Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов в лъжа и настоя, че той е вкарал България в европейски скандал. Управляващите и опозицията влязоха в спор и кой ще плати парите.

Още по темата

Соцлидерката заяви, че ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз, а министър-председателят твърди обратното.

"Г-н Борисов заема позата на един патриот, отговорен държавник, който брани националния интерес. Да, ама не. Вчера попитахме ЕК, вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България: "Или приватизирате, или ви глобяваме“. Отговорът дойде светкавично, в рамките на деня. Изрази го еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер. Тя опроверга твърдението на българския премиер Бойко Борисов и каза: "ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз", прочете в декларация от името на БСП Корнелия Нинова.

Тя уточни, че ЕК е настоявала за преструктуриране чрез изваждане на шапката, на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа.

"Какви са изводите от тази ситуация? БЕХ е извършил незаконни действия, ЕК е реагирала, българското правителство - не. В резултат на това на България е наложена глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация", отсече Нинова.

По думите й премиерът е казал и друга лъжа, че за това няма да платят гражданите, а БЕХ.

"За това плащаме ние, всеки български гражданин, от джоба си, през цената на газ, ток и парно, при цялата бедност и неравенство, които има в страната", отсече червената шефка.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев контрира, че глобата няма да бъде платена от гражданите. По думите му парите ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия, а не през цената на тока и газа.

Той настоя и че ЕК твърди, че България е направила нарушение в периода 2007-2015, когато са управлявали различни правителства.

"Много е жалко да се използват такива важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти", заключи Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase