Снимка: Уикипедия
fallback

Поне 10 от пуснатите фазани в столичния Ловен парк вече са мъртви. За това сигнализира Любомира Кривошиева от сдружение "Диви животни".

В четвъртък кметът Йорданка Фандъкова, експертът от Националното-ловно рибарско сдружение Стилиян Герасков и група деца пуснаха 120 птици. Общината има опит в пускането на свобода на птици, заяви кметът на символичната церемония в Ловния парк.

Очакванията бяха, че столичани ще се радват не само на тези фазани, но и на поколението им. Вместо това обаче живеещите в района започнаха да подават сигнали за умрели птици. Хората, които намират труповете им в района, са сигнализирали на Любомира Кривошиева от сдружение Диви Животни. Ето и нейният разказ пред "Дарик":

"Нямам идея кой може да продиктува такова безумно решение, защото това са живи същества и не може просто да отидеш и да ги хвърлиш в един парк, където в момента няма условия за тях. Те нямат дори къде да се скрият. Паркът е доста урбанизиран, хората непрекъснато си разхождат домашните любимци, пълно е с кучета. Няма храсталаци, в които да се скрият животните. Те са абсолютно дезориентирани. Това са животни, гледани в плен до този момент и просто в един момент ги хващат и ги занасят някъде и ги пускат. Поне за момента има над 10 умрели животни, има бягащи птици по поляните около парка, дезориентирани, блъскат се по прозорци на сгради наоколо", каза Кривошиева.
 
От Столичната община обясниха, че са се доверили на експертите. Инженер Стилиян Герасков от Националното-ловно рибарско сдружение е експертът, който вчера участва в пускането на птиците, инициирано от сдружението.
 
"И в най-смелите си сънища не съм вярвал, че 120 фазана ще оцелеят до следващата година. Ние правим всичко възможно да оцелеят максимума от тях, а пък догодина, ако по-голямата част от тях дадат поколение, ще е супер. Те ще са се адаптирали там. Това, че са умрели няколко фазана и са били намерени, това е по-скоро нормално за момента. Аз в погледа на децата видях голяма радост, когато пускаха фазаните", обясни Герасков.

Нито от Общината, нито от Националното-ловно рибарско сдружение смятат да предприемат мерки за спасяване на останалите живи фазани. От сдружение "Диви животни" пък уточняват, че залавянето им е трудно, тъй като те летят, а и в тези условия са изключително дезориентирани. А, оказва се, няма и орган, който да може да сакнционира когото и да било за умрелите птици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 5 години

,,Колеги, колко трябва да врат буркани с месо от дива птица, за да приема че са стерилизирани? Един комшия пита само!,,Много е жилав и сух фазана, не знам и аз как трябва да се приготвя, за това по добре ги остави. Предполагам това е шега

51

Анонимен

преди 5 години

Те фазаните размножават ли се естествено, щото около нашето село също пускаха фазани, ама ги имаше само една година. Те се пускат в началото на пролетта и до зимата се отстрелват. Може тия да са по-различни. Иначе гората не е малка, добре е, ама аз стм ги срещал само по храсталаците, шипки глог трънки и си мисля че с това се хранят естествено. Дано да оцелеят, те от общината май са направили хранилки. Голямата част няма да оцелеят, то със всички птици в природата е така.

50

Таню

преди 5 години

Лично за мен това се превръща в мисия. Взимам колкото мога храна според диетата на този разред и я разхвърлям на по-недостъпни места. Колкото мога, толкова пъти ще го направя. СОС при Иванчева!

fallback