Снимка: БТА
fallback

Въздухът в големите градове отново е над нормата. Какви мерки предприема Столична община обобщи пред Bulgaria ON AIR и Лорита Радева от Комисията по опазване на околната среда.

Oще по темата

Освен "Зелен билет", който се продава днес в столицата за всички линии на обществения градски транспорт, друга мярка за борба със замърсения въздух в София са проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, каквито е имало и през изминалата нощ. Ще се обособят няколко буферни временни паркинга по десните ленти на големи столични булеварди и в близост до метростанциите.

"Никога не бих искала София да стига до момента за "зелен билет". Тази мярка би имала ефект, ако поне 50% се възползват и се почувстват ангажирани", заяви тя в студиото на "България сутрин".

Радева подчерта, че се осъществява всекидневен контрол върху замърсяването от битовото горене и автомобилите, но няма как да бъде повлияно на климатичните промени. По думите ѝ органите установяват контрол също в автосервизите и строителните обекти, за да не се използват отпадъчните материали за отопление.

"Въздухът е на всеки един от нас, нека бъдем отговорни", призова Лорита Радева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 години

Чета и се чудя как ще бъдат задължени 50 000 домакинства да минат на газ или пелети. Ще дойде някой и ще им конфискува печките. Ще ги глоби, че използват дърва и въглища. Ще им прокара парно, ще им плаща сметките. Дървата и въглищата ще бъдат забранени със закон, така ли? Който живее в София няма право на дърва и въглища, така ли? Да се пръждоса и да замине на село, така ли? Просто София не трябва да е 2 000 000 човека, а примерно 500-600 хиляди.

15

Пак Този

преди 5 години

А за дърва и въглища екотакса и акцизи кога а?

14

Анонимен

преди 5 години

В София при такова замърсяване с ФПЧ от 5 пъти над нормата, както официално се твърди, дела на автомобилите е около 0,4% (четири десети от процента). ОчевАдно е, че е по-добре всеки да си пази здравето и да отиде на работа с кола и да не ползва градският транспорт, при който ще се надиша многократно повече със ФПЧ. Всичките "мерки" на Фандъкова и бандата й, на практика водят до по-голямо замърсяване с ФПЧ и до по-лоши последици за здравето на хората.

fallback