Снимка: Pixabay

Всеки град си има дух, а София... тя е особена, строго индивидуална. София е жена със свой собствен характер. Жена, която може да бъде топла, гостоприемна и отворена към своите гости, а може и да е кисела, неотзивчива и студена. Зависи от собствената ти нагласа.

София, обаче, е безспорно динамична, шумна и цветна. И има свое собствено звучене – звучене, което може да бъде чуто зад всеки ъгъл и във всеки подлез. Само с помощта на една единствена разходка из софийските улици можеш да преминеш от френски шансон, изсвирен на акордеон, до интерпретация на популярна рок песен, изпълнена на електрическа китара. И всичко това – на улицата.

Това, обаче, е на път да се промени.

Нова наредба за обществения ред предвижда да се регулира начина, по който уличните музиканти извършват своята дейност. Те ще могат да се изявяват само на специално посочени от районните кметове места и след задължително разрешение. Ако такова липсва, то уличните музиканти подлежат на санкция, която може да достигне 100 лв.

С две думи – край на музикалните изпълнения зад всеки ъгъл и на всяка пейка. А наредбата влиза в сила от 1 декември. Целта й е да се реши проблемът с шума в столицата.

Промените предвиждат и забрана за събирането на парични дарения на места за обществено ползване като улици, булеварди и площади в столицата, като изключения се допускат само за кампании на БЧК. Юридически лица също ще могат да събират дарения, но само след получаване на разрешение. Нарушителите ще бъдат наказвани с глоба от 100 до 300 лв.

Ще бъде регламентирано и извършването на ремонтни дейности. Забранява се извършването на шумни строителни действия като разбиване на бетон, къртене, взривни работи в жилищни зони от 14:00 до 16:00 ч., както и от 22:00 до 8:00 ч.

Изключение ще има само и единствено, ако има издадено разрешително от районния кмет. Забраната няма да важи за общински строителни обекти като изграждането на метрото, например. Глобата за неспазване на забраната ще бъде от 100 до 200 лв. за физически лица и от 200 до 400 за фирми.

Според наредбата на санкции ще подлежат още и шофьори, които са платили за измиване на стъкла докато чакат на кръстовище. Глоба ще има и за самите миячи – от 100 до 300 лв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase