Снимка: архив, Булфото
fallback

Официалната статистика показва, че само за една година хората, които са се преместили да живеят в София са 23 000 души. Това обаче са официални данни, които идват защото именно те са решили да се регистрират, а със сигурност има и такива, които не са го направили. Това е и причината никой да не може да каже колко е всъщност населението в столицата реално.

Архитект Любо Георгиев, директор на общинското предприятие ''Софпроект'', коментира пред Bulgaria ON AIR, че всеобщото мнение, че в София живеят два милиона души е погрешно.

По думите му реално населението е около 1,4 милиона и десетки хиляди хора осъществяват дневна миграция, за да работят в столицата.

"Това е най-големият проблем, че много малко се знае за демографска статистика и информация. От различни места в България идват, идват и от Македония също. София привлича млади хора, които искат да работят и да получават по-високи заплати. Това е основната причина", обясни той.

Архитектът допълни още трафикът остава проблем в столицата, защото метрото само разпределя хората, които ползват градски транспорт, но пътуващите с автобус или друг обществен превоз са колкото тези, които излизат с колите си.

"Хора, София може да поеме, както в съществуващата си форма, така и в предвидените места за раширение на града, но ако всеки реши да се качи на колата си, няма как да стане, просто няма място за това", категоричен беше арх. Георгиев .

По думите му огромна част от трафика се образува от това, че родителите возят децата си на училище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

алоууу

преди 5 години

Ами оправете градския транспрот, да е чист, евтин, редовен, удобен - и няма да се возим на колите.

122

Патриот

преди 5 години

България има територия от 110 хил. кв. км., а се опитва да използва само София, Варна и Пловдив ...Бъдещето на България минава през спукване на "циреят" София. Не се ли вземат административни мерки за "лечение" на "туморното заболяване" София(и метастазата Варна), държавата ни много скоро ще . "гръмне" .

121

Гневен

преди 5 години

Няма друга държава (поне в Европа), в чиято столица да има 20(двадесет) "университета" (справка Интернет/в София има 20 ВИЗ-а); над 10 театъра, преобладаващо в София; да се провеждат значими спортни и културни събития; магистралите задължително да започват от София; заплащането да е по високо спрямо това с други райони от България; певци, поети и писатели преобладаващо да живеят в София; цялата държава да намалява населението си, докато София да продължава да "Расте, но не старее"

fallback