Снимка: архив "Булфото"
fallback

КНСБ и БСП се обединиха около мнението, че промяната в данъчната политика е наложителна. Синдикалната организация и соцдепутатите обаче не са единодушни, че предложеният от управляващите бюджет е най-добрият в социално отношение. Те се разминаха и във виждането си за данъка върху старите автомобили, който според президентът на КНСБ Пламен Димитров не може да бъде централна тема.

Oще по темата

"Имаме съвпадения и различия. По данъчната политика сме на едно мнение, че вече е наложителна промяна в данъчното облагане. Ние предлагаме прогресивна скала с отмяна на плоския данък и увеличение на данък дивидент. Обсъдихме различните варианти чрез различни скали на прогресия или необлагаем минумим. На едно мнение сме, че преизчисляване на пенсиите трябва да се направи, защото доходите на пенсионерите много изостават", обобщи червената лидерка Корнелия Нинова след срещата с КНСБ в парламента.

Тя уточни че между първото и второто четене на бюджета ще бъдат внесени някои общи позиции като повишаването на обезщетението за безработица и това за отглеждане на дете от една до две години. Социалстите настояват обезщетението за втората година майчинство да бъде в рамер на минималната работна заплата.

БСП и КНСБ обаче се разминаха в оценките си за Бюджет 2019.

"Не приемаме, че това е най-добрият в социолно отношение бюджет, тъй като са замразени 12 социални плащания. Не споделяме, че това е най-добрият бюджет за последните 10 години", отсече Нинова.

Червените и КНСБ се разделиха и в мнението си за увеличаването на данъка на колите, които замърсяват повече околната среда. БСП настоява за отлагането му, а според Пламен Димитров това е въвеждане на евронорма и тежестта върху хората няма да бъде толкова голяма.

"20 млн. лева се предвидените приходи от въвеждането на една директива. Тези приходи ще отидат в общинските бюджети, дори няма да влязат в разпореждане на Бойко Борисов, който да ги похарчи с едно постановление на Министерския съвет. 2 млн. коли ще платят 20 млн. лева., това е 10 лева на кола. Не казвам, че трябва да плащаме повече данъци, но ако това е изискване и евронорма, не виждам как това ще бъде централната ни тема на дебат. Няма да се фокусираме как да обложим капитала по-добре, как дивидентът да бъде централна тема, а върху данъкът върху старите коли", коментира президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Ахаа

преди 5 години

А нещо за безработните, които са длъжни да плащат НЗОК?А нещо, че не можеш да се самоосигуряваш за пенсия в държавен фонд, ако не си на заплата или ЕОД?А нещо за намаляне на ток - само Козлудуй и ТЕЦ 2 да участват в сметките и всички перки и фото да се конкурират на меж. пазар?А нещо за намаляване на храни парно, ток, води, газ, книги без ДДС и задължително изкупуване на 50% на зем. продукция от държавата, за да махнете мутрите по веригата.Купуват грозде 80 ст, продават за 5 лв.ДДС за хазарт

16

Анонимен

преди 5 години

Увеличение парите за гледане на деца -да ,но само за работещите.Обещетиния за безработица -не ,то няма кой да работи а има безработни.

15

Т

преди 5 години

УУУУ за БСП ,а явно вече и за кнсб

fallback