Снимка: flickr
fallback

Отоплението с климатик дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Това показват последните изчисления на Института за енергиен мениджмънт въз основа на цените по последните решения на Комисията за енергийно и водно регулиране, които ще действат тази зима.

Изчисленията показват, че с климатик през деня отоплението излиза 5,32 стотинки за киловатчас топлинна енергия, а с централизирано парно е 11,14 стотинки.

Проучването на института представя сравнение на най-често използваните системи за отопление в сектора на жилищните сгради в България като цените на енергоносителите, които се определят свободно, са формирани на базата на направено пазарно проучване на актуални публични ценови оферти на доставчици.

Отоплението с газ излиза с около 2 стотинки на киловатчас по-евтино отколкото с парно, но не са взети предвид огромните разходи за докарването на газ до дома и за изграждането на инсталация.

Прави впечатление, че отоплението с дърва - било с печка на дърва или с камина, е сравнително скъпо. Причината е в поскъпването на дървата за огрев тази есен, пише "24 часа".

В проучването не е включена информация за разходите за транспорт и доставка на съответния енергоносител, текущите разходи за поддръжка и разходите за закупуване на дадена система за отопление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Гост

преди 5 години

Нещата се променят ако отоплявал с духалка 1 стая ок, но ако отоплявал 3-4 и искаш неограничено количество БГВода ,защото сте четирима човека?

93

Гост

преди 5 години

Аз не съм ,,бабичка,, мъж на 42 г, и то с диплома и опит в електро обзавеждането. В статията се говори за това колко струва 1 киловат топлина при различни начини за отопление, а не с кой най много се пести. Духалките и климатиците ти дават възможност да спестиш, можеш да ги включиш за 6-8 часа вечер когато се върнеш от работа и да ти е комфортно, после юргана през глава и спираш. С парното този вариант не става. Но ако искаш жилището ти да е отопление 24 часа защото винаги в него има някой,

92

Пешо

преди 5 години

Както винаги, коментиращите тук бабички не са съгласни. Те си знаят от едно време, че парното е най-добро и нищо друго не приемат, нито желаят да опитат нещо ново или да си мръднат мозъка. Парното е кражба, разберете го най-накрая! Аз даже се отоплявам с духалки, а не с климатик, които са най-скъпите, и пак ми излиза по-евтино и ми става по-топло, отколкото ако набича *** парно.

fallback