Снимка: Архив, Булфото

Въпреки че идва циганско лято в края на седмицата, зимата е неизбежна, а с нея идват и проблемите с непочистените пътища.

По план 234 снегорина готови да ловят снежинките в столицата, обяви кметицата Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че още 53 снегопочистващи машини са на разположение в извънградската част на града – по републиканските и общинските пътища.

Две от фирмите, които трябва да почистват улиците и булевардите в София, вече са били проверени, увери тя.

"От 23 октомври започнаха проверки на колегите от Столичния инспекторат за готовността на почистващите фирми за зимния сезон", заяви още Фандъкова.

По думите и тази година предварително ще бъде обработено избрано трасе с разтвор на натриев хлорид, за да се провери дали този метод е подходящ за нашите условия. Към момента фирмите се задължават да имат налични калиеви и магнезиеви соли, обясняти кметът.

"Ако всичко това е налично, което се надявам да е така, остава фирмите да направят организацията си на работа, защото тя е много важна", поясни Фандъкова.

Фирмите, които тази година ще почистват заснежените пътища, трябва да имат подготвен персонал и шофьори, за да могат да изпълняват своите договори в съответните срокове.

Столичния кмет сподели, че за миналата година удръжките за незипълнение на задълженията на фирмите са били в размер на 3,5 млн. лева, които общината е спестила.

"Самите договори, обаче, остават същите като миналогодишните и санкциите не се променят, но остават също толкова сериозни", увери Фандъкова.

"За непочистена навреме спирка, навреме означава до 7:30 ч. фирмата дължи до 2000 лв. санкция. Ако снеговалежът започне след обяд, до 19:30 ч. е срокът за почистване. Ако има непочистени участъци за 100 кв. метра санкцията е 1000 лева".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase