Общ преглед
Боеприпасът, открит при изкопни работи в района на Военната академия в София, е авиобомба - около 200 кг, от Втората световна война. Това съобщи зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

По думите му за момента няма непосредствена опасност от взрив. Ефтимов обеща и че ще направят всичко възможно да се справят с обезвреждането на боеприпаса в рамките на деня.

"Екипите ни по обезвреждане на боеприпаси пътуват към мястото. Ще направим всичко възможно да проведем операцията при строго спазване на мерките за безопасност", обяви Емил Ефтимов, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че засега сградите в непосредствена близост до мястото на боеприпаса трябва да останат обезлюдени.

"Процедурата е, че боеприпасът се разузнава на място. След това се определя начинът за транспортирането му, извозването и унищожаването", посочи той и уточни, че намереният боеприпас е силно корозирал.

"Бомбардировки са паднали в тази част на града, боеприпасът е оттогава", каза още вицеадмиралът.

По-рано от военното министерство съобщиха, че специалисти от Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще действат по транспортирането и обезвреждането на откритата авиационна бомба в района на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" 82.

За отстраняването на бомбата в района на Военна академия ще бъде използвана подемна техника. Военната полиция осигурява ескорт на придвижването и съдейства на органите на МВР за безопасността в района.

Към момента на място е осигурена охрана от полицейски патрул от СДВР до идването на експертите, които ще изземат боеприпаса.

Както Dnes.bg писа по-рано заради открития боеприпас учениците от намиращите се в района 129 Основно училище и 164 Испанска езикова гимназия бяха евакуирани.

Заради блокираното движение по "Евлоги и Христо Георгиеви" бяха променени и маршрутите на автобусите от градския транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар