Снимка: архив, Булфото

Ще продължи ли конкурсът за реконструкция на площад "Св. Неделя" ще стане ясно във вторник, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с Камарата на архитектите в България.

Още по темата

"Всички се съгласихме, че позицията, която главният архитект на София Здравко Здравков предлага е била правилната. Тя е насочена към това да не се правят промени на конкурса. Това е едно от най-знаковите места в града, което чака своята промяна", отбеляза тя и уточни, че са инвестирали сериозни средства в археологическите проучвания. Според нея там е открита една от най-големите обществени сгради в Сердика.

"Бихме искали опитни и утвърдени архитектурни бюра да се включат и да дадат своите предложения за експониране на тези находки в една прекрасна пешеходна зона", коментира столичният кмет.

Фандъкова смята, че се е намерил консенсус: "Имаше предложения за промени в условията за допускане на кандидати, за разширяване на тези условия, с което арх. Здравков се съгласи".

Фандъкова съобщи, че най-важното за нея е да се проведе един конкурс, който да бъде реализиран.

"В крайна сметка хората в София очакват да видят резултат, а не дебат по културни теми. Понеделник след обяд е срещата, очаквам вторник да имаме резултат, и той да бъде да се продължи конкурсът за промяна в условията", посочи кметицата.

Тя обясни, че ако конкурсът продължи, се очаква до около месец да има подадени документи.

"Сега е времето да дискутираме, а не когато сме обсъждали повече от пет години и някой остава изненадан от настилка или други елементи по обекта", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase