Снимка: Булфото, архив

Столичните власти ще въдворяват ред на обществените места и ще забранят събирането на парични дарения по улици, булеварди и площади в София. Това предвижда проектът за нова наредба за обществения ред, която общинските съветници трябва да гласуват в четвъртък.

"Изключения се допускат само за кампании на БЧК или юридически лица, които са регистрирани в обществена полза, но след получaване на разрешение. За нарушителите санкцията е от 100 до 300 лева", каза шефът на комисията по обществен ред към СОС Иван Илиев пред "24 часа", който е и вносител на наредбата.

С наредбата ще се забранят и шумните домашни ремонти в часовете от 22:00 до 8:00 и от 14:00 до 16:00 в работни и почивни дни. Такива ще се допускат само с разрешение на съседите.

Целта на новата наредба е да се реши проблемът с шума в столицата. Затова се забраняват и шумни строителни дейности като разбиване на бетон, къртене, взривни работи в жилищни зони в същите часови пояси, освен ако няма разрешение от районния кмет.

Забраната няма да важи за общински строителни обекти като метрото например, което има строг график. Глобата за нарушение е от 100 до 200 лв. за физически лица и 200-400 лв. за фирми.

Новата наредба бе готова още в края на 2017 г., но бе отложена, след като текстове като забраната за пиене на алкохол в паркове и градини предизвикаха сериозни дебати.

Наредбата предвижда и санкции за шофьорите, платили да им мият стъклата, докато чакат на кръстовище. Глоба от 100 до 300 лв. ще отнасят и миячите.

Уличните музиканти, които свирят на улицата без разрешение и с озвучителна уредба ще се глобяват до 100 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase