Снимка: pixabay.com

Кметът на София Йорданка Фандъкова се обяви против увеличаването на цените на тротоарното право в столицата. Градоначалникът върна текстове от новата наредба за преместваемите обекти и рекламна дейност на територията на общината, която беше приета в края на юли от Столичния общински съвет (СОС), пише "Монитор".

В нея беше заложено вдигане на цената на тротоарното право, която в момента се изчислява на квадратен метър и местоположение. Мотивите на Фандъкова са, че има недомисляне при определянето на новите зони.

По време на комисията по околна среда към СОС във вторник главният архитект на столицата Здравко Здравков обясни, че не може цените в район "Триадица", който попада в зоната от "Алабин" до Околовръстното шосе, да бъдат еднакви. Той също е на мнение, че трябва да прецизират зоните.

"В центъра са съгласни с новите такси, но не и в периферните квартали на града", уточни Здравков.

От своя страна зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов обясни пред изданието, че при предварителните разговори, когато е разработвана наредбата, не е била включена достатъчно представителна извадка от бизнеса.

"Получава се така, че не само в централната зона, където едно вдигане на таксите би било по-обосновано, а на територията на целия град се получава значително увеличение на цената на тротоарното право, което без предварителни разговори и подготовка, не е хубаво да се прави", каза Барбалов.

Така общинарите ще мислят нови текстове, като бъде създадена и работна група с представители на бизнеса, но този път в нея ще се включат и търговци от крайните квартали.

С приетата наредба бе ограничена рекламата по витрините на магазините в града. С новия документ се въведе забрана за рекламите по покривите на сградите на най-централните места в София като площад "Народно събрание", Ларгото и площад "Св. Неделя". Не се допуска поставяне на хладилни витрини, сергии и други в първа зона на центъра, която обхваща участъка между бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Екзарх Йосиф", ул. "Позитано", "Лавеле" и площадите "Света Неделя", "Народно събрание", "Орлов мост" и Паметника на Васил Левски.

Ограничени са и възможностите за изграждане на зимни градини на заведенията. Билбордовете в града вече ще бъдат поставяни по специални критерии и на по-големи разстояния един от друг.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 10 месеца

Данчето пак защити нечии интереси..

3

Анонимен

преди 10 месеца

А жриците на занаята плащат ли тротоарно право?
Всъщност, ще бъде по-справедливо тази такса да се събира от сутеньорите им, които им осигуряват и гарантират тези места.

2

sdasdas

преди 10 месеца

Точно в "Стан" държавите всеки тротоар е бит-пазар, така че айде стига рИва. А и до терминал 2 се стига лесно, ама после хич не е така....