Снимка: Bulgaria On Air

"Царската гара“ в Казичане е на път да остане спомен, ако не се предприемат мерки и разпадащата се сграда не се реставрира, съобщават от Bulgaria ON AIR. За това настоява и петиция, чийто инициатор са продуцентите на филма "Имало едно време една Царска гара".

В миналото тя е свързвала основните жп направления от София към западните страни, към Южна България. Освен това е свързвала двореца с теснолинейка и с нея са идвали много знакови особи. Царското семейство също е отпътувало в изгнание оттам.

"Оказа се, че хората не само че не са я забравили, а имат и лични истории и преживявания от това място. Останалите ни поздравяваха, че си спомняме за нея. Четири месеца отне работата по заснемането на документалния филм, който е онлайн от два месеца", разказа една от продуцентите на филма и инициатор на петицията Деа Манолова в "България сутрин".

Институциите, обаче, мълчат почти половин година, въпреки отправените запитвания.

Въпреки че през 2009 г. по предложение на кмета на Казичане сградата е обявена за културна ценност от местно значение и са постъпили сигнали до институции, че Царската гара се руши и е опасна, резултат няма.

Според другият продуцент на документалния филм и инициатор на подписката Катерина Иванова се знаят само по-големите исторически имена и събития и се пренебрегват по-малките истории.

"200 подписа са малко, тази сграда е част от миналото ни и историята, цяла Европа е идвала тук на крака. Ако децата бъдат доведени тук и им бъде разказано, ако тя бъде реставрирана, ще научат много повече, отколкото ако прочетат 11-та страница от учебника", убедена е Деа Манолова.

Петицията може да бъде подкрепена на Facebook страницата на филма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase