fallback

Общ преглед

Точно преди 39 години в София е открита първата Международна детска асамблея "Знаме на мира".

Тя стартира със станалия легендарен девиз "Единство, творчество, красота" и основен принцип: "Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира".

Първото й издание продължава до 25 август 1979 г. Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин патрон е генералният директор на ЮНЕСКО Амаду Махтар М'Боу.

В първата асамблея участват 1100 деца от България и 1094 деца от 76 страни, които имат способности в изобразителното изкуство, литературата и музиката. Създаден е Световен детски и младежки парламент.

По време на асамблеята е открит и монументът "Знаме на мира", преименуван през април 1990 г. на "Камбаните", както е известен и до днес.

По този повод БТА пусна архивни кадри от първото издание на детския празник. Вижте ги в следващата ни галерия!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 20Чети повече. Бяха публикувани доклади на английските служби относно нея. Естествено е било да я държат под око, докато "учи" там. Общият им извод беше "Интересува се повече от магазините, отколкото от лекциите". И за издръжката й в Лондон сме платили луди пари, но в крайна сметка нищо не е завършила там, само е пребивавала под претекст, че учи.

35

Анонимен

преди 5 години

Всичките тия глупости се правеха за да си чеше селското его тая откaчената и да си прокарва езическите идеи.

34

Анонимен

преди 5 години

На снимка 1 имаме една леличка с мнооого лош ген...Никакъв ръст, несъразмерен нос, проблеми със зрението... Баба Яга на младини.

fallback