fallback

Още една емблематична сграда в София може да бъде разрушена. Кафе-сладкарница "Феята" беше едно от средищата на културния и бохемски елит на столицата по време на социализма. След почти 70 години тя е напът да бъде заличена от градския пейзаж.

Кафе-сладкарница "Феята“ се появява през 50-те години на миналия век и бързо се превръща в едно от най-посещаваните заведения в годините преди Прехода.

Сградата на култовото заведение е проектирана е от арх. Васил Вълчанов. Неговите наследници са крайно огорчени заради състоянието и бъдещето на "Феята".

През втората половина 90-те години сградата на сладкарницата е приватизирана. За сладкарница "Феята" е имало издадено разрешително за реконструкция. Тя е започнала, но е спряла по неясни причини – от тогава сградата се руши.

Настоящите собственици на "Феята" са подали уведомление до район "Средец" за събаряне на сградата. Те обаче не пожелаха да коментират пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Въпреки че сградата не е паметник на културата, тя е оценена на международно ниво. Жилищният комплекс "Яворов" е вписан в световния регистър за паметници на модерната архитектура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

име

преди 5 години

Всичко се руши у нас. В София няма една "емблематична" сграда или място, с история, която да съществува както преди. Всички култови и известни места от царско време - кръчми, заведения, клубове и т.н. са разрушени през соц-а. Всички известни места от соц-а , пример- Феята и Ропотамо, ги разрушават сега. А хората в други евр. градове си ги пазят и се гордеят с тях. Може да са нищо и никакво място, но остават и продължават да функционират както преди.

69

До 65

преди 5 години

Че не сме ходили във феята и не знаем...беше пълно с млад комсомол. Особено много идваха от кв.Ленин (днешен Яворов) отсреща, където както всички знаем заселваха "заслужили" комунисти, радетели за партията. ВАшите комунисти ли бяха?

68

Анонимен

преди 5 години

айде стига с тая соц носталгия. Какво, като сме яли гараж за 2 лв и сте пушили HB на третия етаж? РЕално погледнато, това заведение няма как да съществува на пазарен пронцип - там и сега. Ако имаше потенциал, отдавна някой до го беше реализирал. Сега не е соц, та да има 5 места, на които да можеш да пийнеш и хапнеш. Да го бутат, че от 2- години само плаши хората.

fallback