Снимка: Булфото, архив

Столичната община ще вложи 24 млн. лв. за обновяване на паркове и градинки през тази и следващата година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на входа на Южния парк откъм бул. "Гоце Делчев".

Последният неремонтиран вход на парка трябва да е готов до началото на септември, припомня "Монитор". Паветата и гранитните площи, които ще бъдат поставени, са от пространството пред НДК. В парка ще бъдат ремонтирани и 27 декара алеи.

"В последните години изпълняваме изключително мащабна програма за възстановяване, реконструкция и изграждане на нови паркови пространства. Грижата за зелената система е важна мярка от програмата ни за качеството на въздуха", каза Фандъкова.

В момента в столицата се реконструират Западен парк, изгражда се парк "Въртопо" в "Младост", централните градинки "Кристал" и "Свети Климент Охридски", както и градината в квартал "Княжево".

Най-големият ремонт ще бъде в Западен парк, където ще има нови гранитни плочи и павета, бетонова и опесъчена настилка, подмяна на парковото обзавеждане, изграждане на нови детски площадки, ремонт и подмяна на техническата инфраструктура. Също така ще бъдат поставени нови пейки, кошчета за отпадъци, електрически стълбове, информационни табели и велосипедни стендове. Ще бъдат възстановени и оформени воднитете обекти и изграждане на ново алейно и декоративно осветление. Осветителните тела ще бъдат подменени с енергоспестяващи. Цялата реконструкция трябва да приключи до края на другата година, когато се очаква и парка "Заимов" да е с нов облик.

Кметът на София обясни, че 5 млн. лв. ще отидат за ремонт на детски площадки във всички райони на столицата. "През последните години успяхме да обновим 80% от площадките, които се намират в паркове и градини, амбицирани сме до края на следващата година да са на 100%", посочи кметицата.

Междувременно стана ясно, че за първи път в София ще бъдат пуснати електрически велосипеди под наем. На Председателският съвет към градския парламент е взето решение Столичната община чрез програма "Зелена София" да стартира в партньорство с други организации, първата система за споделено ползване на електрически велосипеди в града.

Предвижда се велосипедна станция да бъде поставена пред Националния исторически музей, така че най-старият природен парк на Балканите - парк Витоша, да е първата дестинация, където всеки ще може да се възползва от новата услуга. Целта на проекта е да стимулира столичани към по-екологични и здравословни методи на придвижване, за намаляване трафика на коли към Витоша, както и тестване на нуждите и отношението на потребителите към самата система.

Колко ще струва и предвиждат ли се още станции ще стане ясно, след като бъде внесен доклад в Столичния общински съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase