Простреляният Иво Стаменов; Снимка: Facebook

Няма доказателства, че задържаната на 3 юли престъпна група, занимавала се с изнудване, лихварска дейност и изпълнение на поръчки срещу различни лица е свързана с убийството на данъчния служител Иво Стаменов. Това стана ясно на брифинг на спецпрокуратурата и ГДБОП, предаде БТА.

Още по темата
Покушението срещу Стаменов беше извършено на 18 декември 2017 г. Все още няма задържани за убийството.

Според данните, които имат разследващите, групата единствено е търсела някого, който да нанесе телесна повреда или да подпали колата на Стаменов. Тези деяния обаче не са изпълнени. Не се знае каква е била причината групата да се интересува от данъчния служител.

Наблюдаващият прокурор по делото срещу групата Камен Господинов обясни, че Борис Аврамов, брат на депутата от ДПС Димитър Аврамов, е ръководител на групата. Той обаче отбеляза, че разследването не се интересува от роднините на обвинените лица.

Другите две задържани лица са Данаил Петков и Пламен Дренков. Днес прокуратурата внесе искане в съда обвиняемите да останат за постоянно в ареста. Според данните по делото, Аврамов е поставял задачите за изпълнение на групата. Той има и обвинение за изнудване.

Прокурор Господинов допълни, че има доказателства групата да е извършила три изнудвания в София.

43-годишният Иво Стаменов бе прострелян на 18 декември 2017 г. в центъра на София. Веднага след това той бе приет във Военномедицинска академия в критично състояние и бе опериран два пъти, като му бяха прелети десетки сакове с кръв и плазма. Той имаше поражения в десния бял дроб и големите кръвоносни съдове в областта.

Медиците бяха стабилизирали състоянието му, но на 12 януари 2018 г. Иво Стаменов издъхна.

Междувременно стана ясно, че е открит джипът, от който вероятно е стреляно по данъчния служител. Превозното средство било намерено в столичния квартал "Хаджи Димитър".

При проведена спецакция на територията на три града – Приморско, Бургас и София, през февруари бяха задържани трима души, заподозрени в убийството на директора на звено "Фискален контрол" в НАП.

Стаменов е бивш служител на МВР, а от няколко години работел в НАП. Той отговарял за контрол над рискови стоки, каквито са месо, месни продукти, зърно, зеленчуци, горива, цигари и алкохол и други.

Основната версия за покушението бе именно работата му - най-вероятно пресичане на ДДС схеми при внос на месо и месни продукти за стотици милиони лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase