Снимка: pixabay
fallback

Бъдещите зони за небостъргачи в София ще функционират 24 часа, ще има офиси, жилища и места за забавления.

"Нямаме желание да създадем поредното мъртво сити в Европа. Ако трупаме офис сгради на едно място, не означава, че те ще бъдат изпълнени с функции“, коментира пред "Труд" главният архитект на София Здравко Здравков.

Oще по темата

Къде ще са сититата на София, предстои да бъде посочено в Общия устройствен план на града.

Ще бъде урегулирано и разпределянето на строителството в тях, така че да са многофункционални. Това би могло да стане със законови промени.

Целта е тези райони да не се превърнат в пълни с офиси мъртви зони, които не функционират след 19 ч., а да има и други видове здания.

"Моделът за изграждане на ситита от европейските градове през 70-те години, през 21 век се оказва неработещ, защото създаването на монофункционални ситита ги обрича на обезлюдяване. Най-важната ни задача е да намерим място перфектно обезпечено с транспортни връзки и инженерно обслужване. Другото важно нещо е да направим правилния микс от функции, така че то да живее 24 часа. Защото когато се създаде един комплекс от високи сгради, който се освобождава в 19 ч. нощно време, той става изключително опасен", каза Здравков.

Голяма част от съществуващите и планирани бизнес сгради в София са около "Цариградско шосе" заради лесния достъп до тях. Строят се много офиси и близо до метроспирките.

"До края на 2018 в София се очаква да се завършат 17 мащабни офис обекта, между които и най-високите сгради в страната (Sky Fort и Millenium Tower)", твърдят експертите от "Визия за София“.

Междувременно заради забавяне на административни процедури, правителството удължи срока за изпълнение на комплекса "Гранд Каньон-София" с две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Надя

преди 1 година

България е прекрасна, но трябва да вкарат в затвора всички корумпирани политици които ограбват държавата. След като им конфискуват имуществото българите ще получават прилични заплати. Тези които забраняват и пречат за строителството на небостъргачите, по добре да емигрират или да ходят в някое село.

100

Ивайло Занев

преди 1 година

Премиира предлага на българите да даряват заплатите си за въоръжаване на Украйна. Но и той като Бойко тиквата пречи за изграждането на нов Национален стадион. Трябва да се изградят и големи истински небостъргачи над сто етажа. Метрото трябва постоянно да се разширява с нови участъци. Тогава София ще се превърне в съвременен и модерен град. След като направят заплатите ни поне като тези в Гърция, много емигранти ще се завърнат.

99

Пешо Чикагото

преди 1 година

Ако не свържат бул. Сливница с магистрала Хемус по добре София да не съществува. Около булеварда може да се изгради съвременен мегаполис. Тогава столицата ни ще прилича на Европейски модерен град. Там е подходящо мясато и за нов Национален стадион. Защото ще е близо и удобно на фенове и от вътрешността на държавата и има много място за огромни паркинги и хотели.

fallback