Снимка: Спаси София
fallback

Гражданската организация "Спаси София" стартира кампания за освобождаване на най-знаковите и използвани софийски тротоари от автомобили, съобщиха от организацията.

От там смятат, че служебните абонаменти, разположени върху тротоарите на столицата, ползвани от редица държавни и общински институции, трябва незабавно да бъдат премахнати.

"По този начин ще бъде показано уважение към най-уязвимите, ще се мотивират хората да изберат по-екологични форми на градска мобилност и ще се даде принос за това София да изглежда по-малко като ориенталска паланка", заяви Андрей Зографски от "Спаси София".

От организацията припомнят, че тротоарите са предназначена само и единствено за пешеходците. Те трябва да гарантират безопасното и удобно придвижване на всички в градската среда и затова трябва да са проходими, достатъчно широки, без препятствия и да имат равна и качествена настилка.

"Това е теорията, от която софийската практика сериозно се различава. За съжаление, голяма част от тротоарите даже в центъра на София не отговарят на нито един от изброените параметри", констатират представителите на организацията.

Според тях един от сериозните проблеми, които допринасят за това София да е столицата в европейския съюз с най-лоши тротоари, е позволеното и регламентирано паркиране върху тях.

Тротоарите често са окупирани от множество хаотично паркирани автомобили, които значително стесняват наличното пространство и принуждават пешеходците да “лавират” между тях или да се движат по пътното платно.

"Общината да даде пример и да освободи тротоара на ул. Московска", настояват от Спаси София.  От организацията отчитат, че в момента по тротоара намиращ се срещу сградата на Столичната община паркирането заема над половината от наличната площ, оставяйки хората да вървят през тесен и неудобен коридор от разбити плочки и криви колчета.

Затова се предлага да бъдат премахнати всички паркоместа по южния тротоар на ул. Московска от паметника на Васил Левски до ул. Г. С. Раковски. 

От Спаси София призовават общинските съветници и високопоставени чиновници да дадат личен пример и да ползват градския транспорт, вместо личните си автомобили.

В момента за тяхно удобство Общината е закупила няколко десетки служебни абонамента, разположени не само по тротоара срещу сградата на ул. Московска №33, но и в околните улици и площада пред храм-паметника Св. Ал. Невски. "Смятаме, че това поведение дава напълно грешен сигнал към гражданите и е безотговорно към развитието на София. Това е особено лицемерно, предвид факта, че същевременно от парите на данъкоплатците се финансират скъпи медийни кампании, приканващи ни да слезем от автомобилите", смятат активистите.

"Убедени сме, че подобно решение ще бъде малка, но важна стъпка за подобряване на качеството на живот в града и насърчаването на пешеходното движение. Това ще направи София по-приветлив и безопасен град за всички", завършва призивът на "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 5 години

Юнаците от Спаси София са основните *** в общината, и като типични мацки пищят на умряло ако не ги показват през ден по телевизията

20

Реалист

преди 5 години

До 18Как да построи, жената, като андрешковците пак няма да паркирате там, поне ще е с пари, а вие сте все уж бедни.

19

Аман

преди 5 години

От Гешов до Пиротска, трябва да е пешеходна зона.Забрана за паркиране и хилядарка за паркиране на тротоар, пред подземен гараж, градинки, пешеходни пътеки и подстъпи към тротоари. Кола над 12 г. хилядарка на година, данък стар автомобил. Офис задължително с гараж, няма ли гараж - да няма статут на офис. В период на една година да го преустрои в жилищна площ, да си го дава под наем на Али. Зареждане на магазини - нощем. Само полицейски коли и линейки, и миене на улици, всеки ден!Аман от навлеци

fallback