Снимка: Facebook

Няма превишени права при задържането на младежа, който бе хванат да пътува без билет в градския транспорт, а после отказа да се легитимира. Това обясниха от Центъра за градска мобилност ден след инцидента.

Вчера видео от случката се появи във Facebook, а то бе споделено стотици пъти и събра стотици коментари. На кадрите, в района на метростанция "Западен парк", се вижда младежът, проснат по очи и затиснат от полицай и инспектор на ЦГМ, които му слагат белезници.

Часове след инцидента от Центъра съобщиха, че арестуваният младеж, освен че е пътувал без билет и е отказал да се легитимира, е отправял нецензурни реплики към органите на реда.

Още по темата

"Арестът не е извършен, защото младежът е пътувал без превозен документ, а заради това, че се е държал агресивно", обясни днес Методи Аврамов от ЦГМ пред bTV.

Той е категоричен, че служителят на Центъра за градска мобилност, който затиска младежа към земята с коляно в главата, не е превишил правата си и няма да бъде наказан. Аврамов обясни, че инспекторът от ЦГМ не е извършил нарушение – нито според видяното в клипа, нито от неговите обяснения.

Инспекторът е участвал в ареста, защото полицаят от общинска полиция го е помолил.

Според бившия депутат и шеф на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев обаче арестът е неприемлив. Той смята и че е странно, че арестът се извършва с помощта на служител на Центъра за градска мобилност, докато вторият полицай стои безучастно встрани.

"Не бих казал, че този човек е престъпник, има по-големи престъпници. Но е нарушител, не си е платил билета. Този човек обаче има и права – ако откаже да плати глобата си, може да му бъде съставен акт, който той има право да възрази в 3-дневен срок", каза още Ананиев.

Той е категоричен, че не трябва да се стига до подобни положения. "Това, което видях в клипа, ми се струва малко пресилено, но не знам точно каква е била ситуацията", добави Ананиев.

Той допълни и още един проблем – контрольорите също се държат много агресивно и провокират агресия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase