Снимка: БТА

Близо 200 км ВиК мрежа е изградена и реконстроирана в София в периода 2009-2017 г. на територията на Столична община, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура".

По думите й са инвестирани над 470 млн. лв.

"Всички знаят, че липсващата инфраструктура в много населени места и квартали на София е най-големият проблем. Там, където вече е изградена, тя не се вижда. Трудностите са много за изграждането. Голяма част е свързана с големия финансов ресурс, но и с отчуждителните процедури", заяви Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Кметът на столицата посочи, че амбицията на Столична община през последните 8 години е насочена към намирането на максимални възможности и на източници на финансиране за изграждане на канализация и водопроводи с цел подобряване качеството на водата.

"През 2018 г. успяхме да защитим няколко проекта по ПУДООС на стойност 800 млн. лв. Продължаваме изграждане на канализация в местност „Кръстова вада-запад“ и в местност "Сливница" в "Люлин" и продължаваме със следващия етап на изграждане на канализация в кв. "Горна Баня", посочи още Йорданка Фандъкова.

По време на форума министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков съобщи, че основното предизвикателство пред ВиК сектора е не просто той да се реформира, а и да стане устойчив от финансова, социална и екологична гледна точка за всички потребители на услугата.

Министър Нанков припомни, че реформата в сектора тече от 2009 г., като секторът в институционален план вече се реформира.

Министърът изтъкна важността на сектора, защото е пряко свързан със здравето на хората. Отделно темата с инфраструктурата в сектора е все по-проблемна и актуална, защото говорим за 90 000 км инфраструктура във Вик сектора, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase