fallback

Започва строителството на Бронзовата къща в София. Президентът на Австрия Александър ван дер Белен и кметът на София Йорданка Фандъкова вчера посетиха мястото, където ще бъде изградена.

Инсталацията се поставя символично точно сега, в края на българското и началото на австрийското председателство.

От няколко дни на мястото на бившия мавзолей кипи усилен труд. В началото на ноември обаче проектът скара депутати и общинари, а темата за изграждането на инсталацията рязко се политизира.
Oще по темата


Изгладили или не различията, изграждането на конструкцията вече е факт. А размерите на инсталацията, която е изцяло от бронз, са повече от впечатляващи - 14 метра висока, тежи 20 тона и е изградена от над 1000 елемента.

Идеята на проекта обаче не е единствено да радва софиянци и туристите на столицата, но и да отбележи българското председателство.

Според архитектите това е най-голямата скулптура-сграда в света. Вътре в самото пространство ще може да се организират различни културни събития, а самата постройка може да бъде местена.

Преди това, тя ще остане на това място 1 година - което символизира времето на общото ни председателство с Австрия, на която предаваме щафетата през юли, съобщи Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 5 години

Братята роми може да извършат една полезна дейност и да махнат тази затворническа решетка,хем ще спечелят някой лев!Ние ще си обърнем лицето на другата страна,за да не ги смущаваме докато "работят".

24

Анонимен

преди 5 години

....Идеята на проекта обаче не е единствено да радва софиянци и туристите на столицата...___Тази клетка може да ги радва единствено ако вътре стоят на показ 240 те хрантутника,иначе е поредното безсмислие.

23

Анонимен

преди 5 години

В нормалните държави: обществено обсъждане и дискусия, конкурс, планиране и съобразяване с архитектурната среда, обществена поръчка и т.н.В страната наречена България:защото така реших, за парите няма проблем - ще ги взема всичките...аа и след усвояването на парите - за града и бъдещите поколения няма да остане нищо, само малко снимчици...герберастки мало.умни игрички...

fallback