Снимка: архив, Булфото

Столичният инспекторат залавя дневно по 18 търговци, използващи тротоарното право нелегално. От началото на годината до средата на април са извършени 2429 нарушения, а наложените глоби са над 33 хил. лв.

Санкциите на едноличните търговци варират от 100 до 1000 лв., става ясно от данни на инспектората предоставени на "Монитор".

Най-срещаните нарушения са за използване на тротоарно право без заплащане, или ако имат разрешения за продажба на стоките си, търговците се разпростират на по-голямо пространство.

"Нарушението е функция на потребителя т.е. колкото повече потребители има, толкова повече нарушения има. В този смисъл най-често се срещат нарушители в район "Триадица", район "Средец", обясниха от инспектората.

През 2017 г. в софийската каса са влезли над 2 млн. лв. от раздаденото тротоарно право. Година по-рано от "Московска" 33 са сърбали почти 1,9 млн. лева.

Столичани срещат проблеми със заетите тротоари най-много в летните месеци. Тогава са и масовите нарушение на търговците и собствениците на заведения, които използват тротоарите и пешеходните пространства да разполагат повече маси с цел привличане на повече клиентела.

Всеки, който иска да ползва повече тротоар, трябва да представи проект и да иска разрешително от районното кметство. В интернет все по-често може да се срещнат обяви за изготвяне на проекти за ползването на тротоарното право.

Срещу 90 лв. експерти са готови да съставят схеми с пълна проектантска правоспособност.

В момента обаче от общината подготвят промени в наредбата за преместваемите обекти и рекламна дейност. В нея е заложено да не се допуска поставяне на хладилни витрини, сергии и други в първа зона на центъра, която обхваща участъка между бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Екзарх Йосиф", ул. "Позитано", "Лавеле" и площадите "Света Неделя", "Народно събрание", "Орлов мост" и "Паметник Васил Левски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase