Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

При претърсването в кабинета на арестувания кмет на район "Младост" Десислава Иванчева са открити стотици преписки, а мястото им не е там, а при конкретните специалисти. Това обави на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Oще по темата

"Преписките се бавят, и срещу това да се намерят, се иска нещо", коментира той.

"Начинът обикновено е следния: с години се бавят определени преписки и не се решават определени проблеми, с определи цели. При претърсването на кабинета на Иванчева бяха намерени стотици преписки, които седят в кабинета ѝ. Мястото им не е там. Те са бавени, казвано е, че са изгубени", заяви прокурорът.

"Начинът на подход е натиск, маскиран с добрите намерения, с борбата с лошите порочни практики във връзка със застрояване в района", заяви Гешев.

"Под маската, че се борим за правата на хората, се оказва, че се преследват лични интереси", коментира още той и допълни, че в дома на кметицата също са били намерени такива преписки.

Досъдебното производство е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември, за търговия с влияние, обясни Гешев и отбеляза, че са разгледали множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община "Младост", в частност действията на кмета Иванчева".

"Събрахме информация за още едно лице - строителен предприемач, извършващ действия в "Младост". Дълги години той е живял в чужбина и не възприема решаването на проблема с пари под масата", поясни прокурорът.

"Той е бил изнудван, оказан му е натиск, за да плати сериозна сума", коментира той. Предприемачът е бил разпитан и обяснил ситуацията, която не била новост за разследващите.

"Налице са множество сигнали - и от предприемачи, и от граждани", каза още Иван Гешев.

Човекът е имал заповед за изменение на устройствения план. Има формална процедура, която трае една седмица. Общината трябва да уведоми заинтересованите лица. В един момент се оказва, че тази седмица минава, минава една година и се започват едни срещи със зам.-кметове, разказва Гешев.

Цената за решаване на смешния проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.

"Не стъпвам само на показанията на свидетеля, а на много свидетели. И на неща, документирани със СРС-та", посочи Иван Гешев.

"Човекът осигурява сумата, защото иска да съдейства на държавата, иска нещо да се подобри. Храни стотици работници, на които не може да плаща, защото държавата му пречи", заяви Иван Гешев и допълни, че "определени нейни представители му пречат съзнателно, за да се чувстват добре те финансово".

"Това, че човекът съдейства, е повод за гордост, означава, че не всичко е загубено", коментира прокурорът.

"Чакаме от 20 дни сумата от изнудването да се получи. Голяма част от нас не са се прибирали в домовете си. Организацията включва над 100 човека", посочи още ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

"Всичко, което видяхте вчера - беше определена среща между кметицата, зам.-кмета, посредник, който е бивш кмет, както и лицето, което е изнудвано", посочи той.

"Кметът определи къде ще бъде срещата, в центъра на София", уточни Иван Гешев. Той поясни, че първоначално е било обявено друго място, но се разбрало, че там циркулират много хора от общината. Срещата също така е била отменяна няколко пъти.

"Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе в близост. Той (посредникът, бел.ред.) се свърза с кметицата и зам.-кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе 2 часа, взеха си парите. Той си взе 14 хил. евро от тези 70 хил., което е неговата част, въпреки че беше заявил, че няма да вземе пари от кметицата", коментира прокурорът.

След като са взели парите, са тръгнали в различни посоки. Органите на реда са ги изчакали съзнателно.

"Ние изкачахме съзнателно, да не ги задържим там, защото щяхте да ни питате защо задържаме невинна жена, която се е срещнала с човек, който дължи пари. По-точно ги е взела. Ние задържахме посредника и веднага се предприеха действия по спиране на служебния автомобил на кметицата", каза още Гешев.

"Не ние сме преценили откъде ще мине кметицата, това си е неин избор. В момента, когато успяхме да я настигнем, наблизо вече чакаха следователи, химик, физик, фотограф", поясни прокурорът.

"След като беше спряна, посредникът беше задържан в градинката на Кристал", посочи Иван Гешев и допълни, че в него са намерени 14 хил. евро, които са описани по номера.

Относно задържането на кметицата на място, прокурорът коментира, че това е било необходимо, за да стане свидетел на претърсването на колата, като по този начин ѝ се гарантирали правата и не може да каже, че парите са подхвърлени от полицията.

Разследването за корупционни престъпления се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

413

Анонимен

преди 6 години

Ако знаете и колко само вярваме на темида...

412

Анонимен

преди 6 години

Прокуратурата, кога ше тръшнете крадливата *** от Крушовица на тротоара? Ама да има и 2-3 щайги с рубли наоколо.Да видиш как CNN и BBC ще излъчват на живо :)Breaking news!!!

411

Завистлив бръснар

преди 6 години

Брей, таз коафьорка много скъпо подстригвала бре. Една 10-15 годишна безплатна практика в Сливен може да й се отрази добре в професионално отношение.

fallback