Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Организацията "Спаси София" обяви, че не приема част от новите имена на метростанциите по третия лъч на метрото.

Преди дни станаха ясни имената на новите 15 метростанции на столичното метро. Според НПО-то някои от тях ще доведат до транспортен хаос, тъй като са неточни и ще объркат гражданите.

Освен с името "Театрална" от организацията виждат проблем с имената на станциите "Тракия", "Христо Ботев", "Мизия". Предлагат нови.

Oще по темата

"Системата от имената няма само утилитарно предназначение, тя не е създадена единствено и само за да е удобна на някои. Именуването на големи обекти - трябва да носи и идеологически смисъл, т.е. те трябва да бъдат свързани със знакови моменти от българската история, да имат образователен и възпитателен характер", подчерта зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Според организацията е нарушен и географският принцип при подбора на имената. Най-голям проблем от "Спаси София" виждат в името на метростанция "Христо Ботев", която ще свързва третия лъч на метрото с втория при вече съществуващата станция "НДК".

Изборът на име за станцията ще се случи през следващата седмица. Дотогава предложенията на Столичната община ще бъдат обсъдени в още две комисии, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

месара

преди 6 години

кви па са тия "спаси София", от какво я спасяват, кво общо имат тия с това, коя спирка как ше се казва? писна ми от непушачи, миски, плейки, сузанитки, гери николки, чалгарки, вегани и разни организации "защитаващи" нещо!

14

логика

преди 6 години

най добре да се именуват с кварталите и булевардите където се намиратевропейски съюз да си е хемус после лозенец хладилника ако см в метрото и ми кажат хр ботев ще си помисла че см в махлата до летището историческите личности не са свързани с транспорта нема да станеме по големи анционалисти ако не кръщаваме по техни имена

13

КОМУНЯГИ "СПАСИ

преди 6 години

ТЕЗИ КОИТО ОГРАБИХА И ЗАТРИХА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НЕГОВАТА ДЪРЖАВА----СЕ ПРАВЯТ НА "СПАСИТЕЛИ" ОТ "Спаси София"..ХА,ХА,ХАААААААААААААААААНАГЛИ , ПРОСТАШКИ И ЦИНИЧНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ***!/--стигна ли до там , да ме спасяват *** ....ЗНАЧИ НАИСТИНА СЪМ УМРЕЛ.../

fallback