Снимка: архив, Булфото
fallback

Основателят на партия "Нормална държава" Георги Кадиев отрече да има нещо общо с кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която по-рано днес бе заловена от органите на реда по подозрения за корупционни практики.

Oще по темата

"Иванчева никога не е била мое "протеже". Издигнаха я протестиращите от Младост, без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финансиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от #НормалнаДържава. Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество", пише Кадиев в съобщение до медиите.

Той обръща внимание на това, че той самият и партията му са се разграничили от нея в началото на юни миналата година и "нашият заместник кмет в нейния екип Никола Вапцаров подаде оставка".

"Причината беше, че за повече от половин година г-жа Иванчева не работеше активно за изпълняване ангажиментите, за които беше избрана, а се появиха първите опасения за недобросъвестно изпълняване на служебните си задължения. За съжаление, и до този момент тя не успя да стане управленец", посочва още той. 

Георги Кадиев отбелязва, че това била и причината след това той да се извини на колегите си от партията, както и на обществото. 

"За мен Младост бе огромно лично разочарование и огромен урок. Жалко. Можеше да е символ на нов начин на правене на политика. Вместо това избра парите и опошли всичко", пише още той и допълва: "И въпреки това, продължавам да вярвам, че сме на правилния път. Ангажирани, активни граждани, подпомагани от политици с кауза. Винаги ще има грешки и провали. Но пътят е този. Не се отказваме".

Припомняме ви, че по-рано днес разследващи обявиха, че Десислава Иванчева е хваната със 70 000 евро подкуп. Това била само първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж. Задържането се случи пред Спортната палата в София.

С Иванчева са пътували още две жени, които също са задържани. Освен нея в ареста е заместник-кметът на общината и човек, посредничил при предаването на парите.

През 2014-2015-та Иванчева бе една от най-активните участници в протестите срещу презастрояването в район "Младост". Именно с тази теза тя се кандидатира на местния вот, получи подкрепата на партията на бившия соцактивист Георги Кадиев - "Нормална Държава".

Месеци, след като бе избрана да ръководи един от най-големите столични квартали, Иванчева уволни цялата администрация в "Младост" и си назначи свои хора.

Това провокира Кадиев, който я определи като "грешния човек" и сподели, че тя е била "най-неподходящият сред протестиращите" кандидати за кмет на района.

Иванчева обаче не се поддаде на натиска и остана на поста си, като докрай твърдеше, че ще спре безразборните строежи в "Младост".

Оказва се, че именно разрешение за строеж може сега да коства поста ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Щерю

преди 6 години

Основателят на партия "Нормална държава" - ненормален...

22

Анонимен

преди 6 години

И слава богу, че не е твое протеже! Хората ще я преизберат за ваш ужас!!! Не на строителната наглост на олигархията!

21

BatBulgar

преди 6 години

До АнонименВярвам ти щото е класическа и показна схема. Ако наистина искаха да с и свършат работата, нямаше да има камери там!!!

fallback