Снимка: Bulgaria ON AIR

Доцент по физиология на растенията в Софийския университет живее в пълна мизерия. 86-годишната Николина Ковачева дели един апартамент с куче, коте и разлагащия се труп на своя съпруг. Съседи разказват, че от апартамента на жената се носи непоносима миризма.

Блок 58 в столичния квартал "Гео Милев" е дом за мнозина и затвор за Николина. Почти цяло десетилетие 86-годишната жена не е излизала от дома си.

До съвсем скоро живеела със съпруга и сина си. Но двамата умират, а тя остава сама. След това идва и сигналът за тежка миризма на мърша, която се носи от апартамента на доцент Ковачева.

Полицаите се натъкват на смразяваща гледка - до ваната лежи труп на мъж, който се разлага. Оказва се, че това е починалият преди три седмици съпруг на Николина.

А до него стояло кучето. Съседката Ралица извела животното от банята и проверила стаята на Николина. Лекарят, който се отзовал на повикването, установил, че жената е с деменция.

Със съпруга си осиновяват момче - Ивайло, което от години имал проблеми с наркотиците, а преди 2 месеца издъхва на операционната маса.

От полицията обясняват на Ралица, че още в понеделник са потърсили социалните. Те обаче не реагирали, твърдят униформените. Bulgaria ON AIR подаде сигнал и службата се отзова незабавно. Могат да настанят жената в дом за възрастни, но първо трябва да бъде прeгледана от лекар.

Николина обаче отказва категорично, което връзва ръцете на социалните. Кристина е етърва на Николина, но няма възможност да се грижи за нея.

Единственият вариант за попечител остава съседката Ралица, но тя има достатъчно свои грижи, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase