Снимка: Bulgaria ON AIR

Протест против поредното застрояване в кв. "Полигона" в София. Инициаторите се организираха във Facebook и заявяват, че този път строежът ще е върху съществуващ паркинг и зелени площи. По думите им сградата е проектирана почти върху детска площадка.

"Има изграден паркинг откакто са тези сгради от 36 години, зелени площи и детска площадка. Предвижда се новата сграда да е на 10 метра от нашите сгради - ще ни отнеме въздуха и слънцето", каза протестиращият Мирослав Христов пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Предвидената нова сграда ще попречи на паркирането и ще доведе до пренаселеност на квартала, категорични са хората. Освен живущите, тук паркират хората от мола и административните сгради, сподели друг протестиращ.

"Ще съсипят детската площадка, няма къде да играят децата. Аз няма къде да паркирам, няма тротоари, където жена ми да бута количката. Самият строеж ще създаде още повече проблеми", настоя млад мъж от квартала в "България сутрин".

Зам.-кметът на район "Младост" Биляна Петрова показа проекта с предвидени за строеж две сгради от по 7-8 етажа и уточни, че заповедта идва от Столичната община.

"Изключително близо са сградите. Проблем е, че за старите блокове няма предвидени паркоместа", призна тя.

Община Младост ще преговаря със собствениците и ще им предложи да се преместят на друго място, стана ясно още от думите ѝ.

"Жива верига ще правим, ако трябва ще спрем "Цариградско шосе". Няма да допуснем да има сграда", закани се живуща в квартала жена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase