Снимка: архив "Булфото"
fallback

Мащабният ремонт на столичната ул. "Граф Игнатиев$ ще започне в началото на лятото и до края на годината се очаква за има готови етапи, обяви главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

Пазарът до църквата "Св. Седмочисленици" ще изчезне, а Книжният пазар на пл. "Славейков" ще бъде редуциран до 20 книжари, като бройката им ще се избере с тръжна процедура.

"Категорично палета и кашони няма да останат. Времето за продаване на книги от площада е отдавна изтекло", категоричен бе Здравков.

Общината планира да обяви международен конкурс за пространството около "Света Неделя". Идеята е да се изработи проект, който да свързва площада пред църквата с комплекса "Антична Сердика".

Oще по темата

Предстои и централната част между "Алабин", "Стамболийски", "Витоша" и в площадното пространство на "Св. Неделя" да се слеят в обща пешеходна зона.

"След това връзката ще продължи към Ларгото Градската градина", уточни архитектът пред bTV.

Той съобщи, че в момента се освобождава единият тротоар на "Съборна" от паркирали коли, за да се осигури по-добро минаване на пешеходците.

За счупените плочки на Ларгото Здравков коментира лаконично: "Да не ви влиза майстор в къщата".

Според него се премества фокусът от прекрасно експонираната археология на Антична Сердика към няколко счупени плочки.

Две години след големия ремонт на сградата на Централна гара предстои да бъде ремонтирано и пространството пред нея.

"Имаме огромни търговски площи, които не могат да намерят наемател. Мястото има удобни транспортни връзки – трамвай, тролей, влак, метро, само самолет няма. Тук хубавото е бившата автогара и мислим да направим конкурс за концепция за развитие на пространството", каза главният архитект.

Той смята, че най-критичната точка е Ротондата, която става опасна през нощта заради голямото струпване на хора и е нужно да й се потърси правилната функция, тъй като сега мястото се е маргинализирало.

Здравков смята, че пространството трябва да работи 24 часа.

Той коментира и проблема с тежка съдебна процедура, която тече за улиците в кварталите "Витоша" и "Манастирски ливади".

"Тук положението е много тежко. Тези територии се застрояват без да се отчужди уличната мрежа. В ситуация сме, че имаме изградени сгради, искаме да им направим тротоари, зелени площи, но в същото време нямаме собственост", каза архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 5 години

Добре че ни дойдоха европейците на гости, че да се сетят политиците в каква *** живее народът.

21

Анонимен

преди 6 години

Хора, прочетохте ли . било изтекло времето на продажба на книги на пл.Славейков ! Според мен отдавна е изтекло и оттекло безвъзвратно времето, през което някои са чели книжки. може и броя един. Този базар е символ на града. Може да се махнат кашоните, но да се изказват такива нелепости е просто срамно ! Всяка търсена книга и учебник на този базар ти се доставят мигновето. В моловете започво едно тичане тюхкане, неграмотни продавачки- колкото искаш. И на тях им е изтекло времет за четене не книг

20

Fallschirmspringer

преди 6 години

По принцип всички ремонти в София и не само в този град се правят така ,че да си осигурят нови ремонти.Просто работниците получили трудови и професионални навици по време на "тъмния и човеконенавистен" социализъм са твърде малко,доколкото ги има.Биологични ,финансови или миграционни.Просто ремонтите са една безкрайна хранилка- въртележка на правилните фирми ,свързани с правилните политически лица,което гарантира стабилни и постоянни доходи и на двете страни=

fallback