Снимка: HelpBook

Сигнал за глутница улични кучета в близост до столичното 5 ОУ "Иван Вазов", кв. Павлово, бе подаден от гражданин в платформата за сигнали – HelpBook.

На кадрите, които са заснети на 25.02.2018 г., не се вижда, но едното куче имало пластмасова "обица" на дясното ухо, вероятно представляваща маркировка, поставена при предишно хващане, пише авторът на сигнала.

С риск за столичани: Глутница кучета по улиците, до училище...

"Странна е политиката на Столичната община, която "Екоравновесие" изпълнява като общинско предприятие. Защо заловените безстопанствени кучета се пускат отново на улицата след кастриране и обезпаразитяване? Да не би кастрираните животни да започват да познават закона за движение по пътищата и престават да излизат внезапно на пътя? Или веднъж обезпаразитени, ефектът на противопаразитния препарат трае вечно?", четем още в него.

Гражданинът се обръща към институциите с въпрос не са ли притеснени от факта, че в България има най-много случаи на заболяване от кучешка тения, измежду всички страни в ЕС, като това може да се види в справка на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).

Преди дни е изпратен още един сигнал с подобен случай, като в него се пояснява, че глутница, която се състои от 4 големи кучета и 13 малки, напада минувачите по пътя. Посочен е и адресът: гр. София, 1186, с. Герман, ул. "Врана" 26 (пряка на "Цариградско шосе" 166).

Авторът на сигнала уточнява, че се надява на бърза реакция, преди малките кученца да пораснат и да станат агресивни и опасни.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase