Снимка: Уикипедия

Българският философ, преводач и професор Димитър Зашев е починал на 1 февруари. Според  преподавателя в Софийския университет Филип Петров професорът си е отишъл вследствие на травми от побой в Борисовата градина.

Петров написа това в профила си в Софийския университет.

"Освен многобройните си трудове, които няма как да изброявам, защото и не познавам в детайли, това с което ще бъде запомнен завинаги е превода на Мартин Хайдегер "Битие и време" на български език. Който е чел нещо от Хайдегер ще знае, че това не е някаква обикновена техническа задача на човек, който познава езика - това е епичен труд сам по себе си. Мир на праха му", пише още Петров, цитиран от "24 часа".

Димитър Зашев е роден на 31 юли 1948 г. в София, завършва Философия в СУ "Св. Климент Охридски" и защитава докторска теза по История на философията в Лайпцигския университет.

Преподавател е в катедра "Културология" на СУ, както и в Националната художествена академия по История на естетиката. Автор е на десетки публикации, две философски книги и две стихосбирки.

В последните години Борисовата градина стана място на тежки убийства и побои. През 2011 година там бе убита 28-годишната студентка Яна Кръстева. 16-годишният ученик Георги бе убит през 2015 година. Същата година и възрастен мъж бе пребит от ултраси пред очите на внуците си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase