fallback

Общ преглед

Председателят на парламента Цвета Караянчева, президентът Петър Стоянов (1997-2002), столичният кмет Йорданка Фандъкова, политици и десетки софиянци отбелязаха денят за почит към жертвите на комунизма.

Oще по темата

Церемонията се състоя в градинката на НДК, където е и мемориалът на жертвите на комунистическия режим. Денят е избран не случайно – на 1 февруари 1945 година са произнесени наведнъж най-много смъртни присъди над политици от т.нар. Народен съд.

Осъдени на смърт са 67 депутати, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. 

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния цар Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов. Присъдите са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари същата година, а телата са погребани в общ гроб.

Присъдите са отменени едва през 1996 г. с Решение №172 на Върховния съд, седем години след падането на комунистическия режим. А от 2011 година е прието 1 февруари официално да се отбелязва като Ден на почит към жертвите на комунистическия режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

Анонимен

преди 6 години

"През комунизма бяхме 9 милиона"Затова казва,че сме сивели в концлагер - не можеш да избягаш

148

1

преди 6 години

Само искам да запитам,шефката на Народното Събрание,дали знае,че вожда и любим е участвал и в двете събития,комунист,и участник във възродителния процес,нека сама си отговори,дали е трябвало да участва,в почитането на жертвите от комунизма и възродителния процес,след като всичките от ръководството на герб-комунисти ,са комунисти,това не е ли гавра,с паметта на загиналите.

147

Анонимен

преди 6 години

До 150Господ ще те накаже

fallback