Снимка: архив "Булфото"
fallback

Електронните табла по спирките в София ще указват дали за този ден е в сила продажбата на  "зелен билет". Тази идея обмислят от Центъра за градска мобилност, за да гарантират в пълна степен достъпа на пътниците до информация.

"Зеленият билет" бе сефтосан от софиянци тази неделя, когато Столичната община приложи за първи път една от мерките си в борбата срещу мръсния въздух. Новият билет струва само един лев и дава възможност за пътуване във всички превозни средства от цялата градска мрежа.

В неделя столичани се информираха от медиите и социалните мрежи за "зеления билет", съобщиха от общината. Те уточниха и че в почивния ден са били продадени 30 217 зелени билета в София, пише "Монитор".

Oще по темата

На касите на Център за градска мобилност са продадени 2000 билета повече в сравнение с предишната неделя от месеца. От касите на метрото са продадени 13 500 зелени билета. Със зелен билет в метрото са се возили 23 хил. души. Общо в метрото са се возили 118 хил. пътници, което е с 12 хил. пътници повече  в сравнение с 21-и януари 2018 г.

Освен електронните табла по спирките, касиерите в пунктовете за билетите също трябва информират дали "зеленият билет" е в сила за деня.

От общината контрират на твърденията, че хората с абонаментни карти са ощетени от "зеления билет". Администрацията в София припомня, че цената на картите не се вдигала, а годишната карта за целия градски транспорт е 365 лв., което е точно 1 лв. на ден.

Информацията за очаквано замърсяване на въздуха става ясно вечерно време и може да се следи на сайта на общината. Прогнозите се правят след анализ на данните от сензорите на Министерството на околната среда и водите, които следят ежечасно обстановката.

Отделно Столичната община има разработена система и с БАН, която прогнозира на база климатичните прогнози. Когато се съпоставят тези две прогнози, се взема съответното решение за активиране на отделните мерки.

От "Московска" 33 разработват и мобилно приложение, чрез което хората също ще могат да следят прогнозирано замърсяване. При леко замърсяване на въздуха първите мерки, които ще се прилагат, са: общината ще призовава гражданите да използват градски транспорт, както и допълнително оросяване и чистене на улиците. Такъв призив бе отправен миналата седмица, когато за деня средно бяха продадени повече около 4-5 хиляди еднократни карти за пътуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

ДЕС

преди 6 години

За прахта във въздухът мога да кажа, че в кв. Манастирски ливади-Запад измерванията може би ще бият рекорда. Тук на всяка улица има поне по 2 строежа, тежки камиони и земекопни машини си циркулират от калта на строежа директно на асфалта на улицата, нито някой полага настилка чакъл, за да не се разнася кал, нито пък съм видяла някой да мие гумите на камионите, излизащи от калта на платното. Специално за ул.Ралевица и ул. Борис Димовски мога да кажа, че от 4 години не съм видяла някой да ги измие

60

Курти

преди 6 години

Фъндъкова да даде личен пример и да покаже на останалите селяни как се прибира в родното място. Тя обаче е богата и ще и е лесно, но останалите дето си хвърлят *** през балкона!?!?!........Ще ги оставя да се мъчат, като мина през Летището.........

59

Анонимен

преди 6 години

Зелен билет не значи чист въздух.

fallback