Снимка: Facebook
fallback

В централната градска част на столицата няма да се разрешава строеж на сгради по-високи от 50 метра, реши парламентът с гласуваните на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Oще по темата

Въвежда се понятие за "територия на много високо строителство", с което небостъргачи ще могат да се изграждат двустранно на Околовръстен път при ж.к. "Люлин" и бул."Цариградско шосе"- от кръстовището на 7-ми км до р.Искър.

Независимо от зоната, в която попадат, високите сгради ще трябва да бъдат съобразени и със ЗУТ по отношение разстоянието между тях.

Депутатите предвидиха обаче за зоните, които са от значение за възприятие на планината, строителството на Околовръстното шосе да не е по-високо от 75 м, а извън него - от 15 м. В останалите части на града се позволяват сгради и до 125 м.

С други текстове за пръв път се въвежда понятието "междублоково пространство", регламентират се точно и местата на озеленените обществени площи.

Промените разписват и мерки за облекчаване на административната тежест. Например, премахват се ограниченията за площ и лице на УПИ /урегулиран поземлен имот/ в зоните за ниско жилищно застрояване.

Предвидени са и промени в закона за териториалното деление на Столичната община с цел конкретизиране границите между районите "Витоша" и "Панчарево", и "Люлин", "Овча купел" и Банкя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Ричарт

преди 1 година

Не трябва да се изграждат грозни паметници и да се въоръжаваме. Защото след преврат всичко се унищожава. В момента точно това става и парите похарчени потъват като вода в пясъка. След като ни убеждаваха че армия и оръжие ни не трябват и унищожиха оръжието, сега ни принуждават да купуваме ново оръжие. Армията не служи на България а обслужва чужди интереси. Затова трябва да се строят небостъргачи и качествени магистрали. Трябва да се възстановят отново трудовите войски.

17

Евгени Янков

преди 1 година

Ако има политици който обичат и милеят за България, ще трябва да построят нов Национален стадион на незастроени площи. Освен това да построят супер модерен квартал. Подходящо място е до жк. Левски и Малашефско шосе. Като Малашефско шосе се свърже с булевард Сливница и Магистрала Хемус. От Александър Невски може да се пусне метро което обикаля катедралата минава покрай паметника Левски и от там да се свързва по бул. Сливница и да стига до Кремиковци. Тогава столицата ни ще бъде съвременен град.

16

Деспина Пейчева

преди 1 година

Има градове колкото България но в тях е по малко задръстването отколкото в България. Затова трябва да се строят пътища и небостъргачи с перспектива към бъдещето. Защото докато ги построят те вече са остарели. В столицата ни трябва да се изградят стотици транспортни надлези. Защото за българите е по важно да живеят в съвременна държава като нормални хора. Това е по важно отколкото да се въоръжаваме и кой ще ни бъде господар. Страната ни никога не е била независима и няма кадърни политици.

fallback